Külföld

Zelenszkij közölte, hogy megvan az ellentámadás időpontja

Egy esetleges kudarc miatt Kijev elveszítheti a nemzetközi támogatást, és béketárgyalásokra kényszerülhet

Kijev kitűzte az Oroszország elleni ellentámadás időpontját – közölte hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Ukrán tisztviselők már több hónapja beszélnek a lépésről, a nyugati média pedig arra figyelmeztet, hogy a kudarc miatt Kijev elveszítheti a nemzetközi támogatást – írta az Oroszhirek.hu.

Zelenszkij közölte, hogy megvan az ellentámadás időpontja
Zelenszkij a Telegramon közzétett videóbeszédében egy katonai konferencia részleteit osztotta meg
Fotó: AFP/Pool/Carl Court

Zelenszkij a Telegramon közzétett videóbeszédében egy katonai konferencia részleteit osztotta meg, amelyen több magas rangú katonai parancsnok számolt be. Az értekezlet „nemcsak a lőszerellátás, nemcsak az új dandárok kiképzése, nemcsak a taktika, hanem az időzítés” körül is forgott az elnök szerint.

„Ez az, ami a legfontosabb, az időzítés, hogy hogyan fogunk előrehaladni. A döntések már megszülettek”

– mondta, anélkül, hogy részleteket közölt volna arról, hogy mikor és hol indul az ellentámadás.

Az elmúlt hetekben ukrán tisztviselők egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tettek a sokat hangoztatott ellentámadásról. Múlt héten Mihajlo Podoljak, Zelenszkij egyik tanácsadója azt állította, hogy az offenzíva „már több napja folyik”.

Kirill Budanov, az ukrán hírszerzési főigazgatóság vezetője azonban azt mondta, hogy az ellentámadás hamarosan megkezdődik, hozzátéve, hogy Kijev összegyűjtötte a támadáshoz szükséges „minimális fegyverzetet”.

Mihail Galuzin orosz külügyminiszter-helyettes arra figyelmeztetett, hogy a régóta tervezett offenzíva „csak vérontáshoz és a konfliktus további eszkalálódásához vezet”, miközben elítélte a Nyugat felelőtlen kampányát, amellyel Kijevet fegyverekkel próbálja támogatni.

Március végén Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke szkeptikusan nyilatkozott Ukrajna tervezett offenzívájáról, és arra figyelmeztetett, hogy Kijevnek nehéz lesz „minden oroszt kiszorítania” a sajátjának vallott területekről.

A megjegyzéseit követte a New York Times múlt havi jelentése, amely szerint Ukrajnának nincsenek garanciái arra, hogy „nagy eredményt” ér el – és ha az eredmények nem bizonyulnak kielégítőnek, Ukrajna nyugati támogatói esetleg béketárgyalásokra kényszeríthetik Kijevet.

Kapcsolódó írásaink