Külföld

Egyre brutálisabb a kényszersorozás Ukrajnában

Napi szinten tesznek közzé videókat az Ukrajna különböző városaiban tapasztalt kényszersorozásokról

Újabb felvételek jelentek meg az Ukrajnában zajló kényszersorozásról. Volt, akit az utcán rugdostak meg, másokat erőszakkal hurcoltak el. A visszaélésekkel párhuzamosan virágzik a korrupció is. Nagyon úgy tűnik, hogy magas rangú ukrán tisztviselők a háborúból próbáltak hasznot húzni maguknak és az országnak – írta meg a hirado.hu.

Egyre brutálisabb a kényszersorozás Ukrajnában
Kényszersorozás
Fotó: Forrás: AFP/NATALIA KOLESNIKOVA

Amikor az Ukrajnában, az utcán igazoltatott hadköteles férfin az őt igazoltató katonák azt látják, hogy ellenkezik, előbb gyomron ütik, aztán a földre kényszerítik, végül fejbe rúgják – írta meg a hirado.hu. Az M1 Híradóban is bemutatott felvételeket egy térfigyelő kamera rögzítette a közép-ukrajnai Cserkasziban. Egy másik felvétel a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkban készült, azon rendőrök jelenlétében tepernek a földre egy férfit az utcán a katonák.

Napi szinten tesznek közzé videókat az Ukrajna különböző városaiban tapasztalt kényszersorozásokról. Miután Ukrajnában a hadiállapot miatt korlátozták a sajtószabadságot, az emberek főleg a közösségi oldalakon fejezik ki felháborodásukat. A legtöbb videót a népszerű Telegram üzenetküldő csatornára töltik fel.

A kényszersorozás mellett egyre nagyobb méreteket ölt a korrupció is.

Nyílt titoknak számít Ukrajnában, hogy a mozgósítást több ezer dollár fejében el lehet kerülni, a sorozótisztek pedig a háború alatt vagyonokra tettek szert.

„Az országunk nyugati felében szinte az összes hadkiegészítő tiszt milliárdos. Egy-egy igazolás 12 ezer dollárba kerül. Ez három hónapig érvényes, ráírják, hogy nem alkalmas a szolgálatra, és ez alatt az idő alatt a kliens legálisan elhagyhatja az országot” – panaszkodott egy a neve elhallgatását kérő ukrán katona.

A legnagyobb felháborodást azonban az okozta, amikor kiderült, hogy az odesszai hadkiegészítő parancsnok egy több mint 3 millió eurós villát vásárolt a spanyol tengerparton. De beszerzett egy 250 ezer eurós luxusautót, és még üzlethelyiséghez is hozzájutott a Costa del Solon. Vagyis nagyon úgy tűnik, hogy a magas rangú ukrán tisztviselők a háborúból próbáltak hasznot húzni maguknak.

Az ügyben a hatóságok vizsgálatot indítottak.

Januárban több magas rangú ukrán tisztviselő is kénytelen volt lemondani, miután kiderült: jelentősen túlárazva vásárolt ellátmányt a hadseregnek. A botrányba belebukott a védelmi miniszterhelyettes, aki a logisztikai támogatásért felelt, de távoznia kellett Olekszij Szimonenko ukrán főügyészhelyettesnek is.

És korrupciós ügy miatt mondott le Zelenszkij elnök hivatalának helyettes vezetője is. Sajtóértesülések szerint Kirilo Timosenko a háború kitörése után nyugati segítségként kapott nagy értékű terepjárót foglalt le saját használatra, de többször látták egy üzletember tulajdonában levő sportkocsival is közlekedni.

A szakértők is megjegyzik, hogy a háború óriási üzlet Ukrajnában, ami elősegítette, hogy tovább virágozzon a korrupció – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink