Külföld

Zelenszkij ötven évre szóló szankciókat javasolt Iránnal szemben

Kijev és Teherán viszonya megromlott az ukrán hatóságok azon állítása miatt, hogy Irán állítólag drónokat szállít Oroszországnak

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az általa az ukrán parlamentnek benyújtott határozattervezet szerint ötven évre szóló szankciókat javasolt Iránnal szemben – írja az Oroszhírek.hu.

Zelenszkij ötven évre szóló szankciókat javasolt Iránnal szemben
Zelenszkij Irán népéhez fordult a kamikazedrónok miatt
Fotó: AFP/Pool for Yomiuri

„Ötven évig tartó ágazati különleges gazdasági és egyéb korlátozó intézkedések (szankciók) alkalmazása az iráni iszlám köztársasággal szemben” – olvasható a határozattervezet kiegészítésében az ukrán parlament honlapján.

A dokumentum szerint javasolják az országgal folytatott kereskedelmi tranzakciók teljes betiltását, a nyersanyagok tranzitjának, a repülőjáratok és a teherszállítmányok leállítását Ukrajna légterében, az iráni lakosok tőkekivonásának megakadályozását Ukrajnán kívülre. Javasolják továbbá, hogy tiltsák meg az iszlám köztársaságban történő, bármilyen befektetést, valamint a technológia és a szellemi tulajdonjogok átadását a lakosok számára.

A dokumentum végrehajtásáért a Miniszteri Kabinetet, a Külföldi Hírszerző Szolgálatot, a Biztonsági Szolgálatot és az Ukrán Nemzeti Bankot jelölték ki felelősnek.

Miután a dokumentumot a Verhovna Rada (ukrán parlament) elfogadta, a posztszovjet köztársaság külügyminisztériumának tájékoztatnia kell az EU és az USA szerveit a szankciók alkalmazásáról.

Kijev és Teherán viszonya megromlott az ukrán hatóságok azon állítása miatt, hogy Irán állítólag drónokat szállít Oroszországnak.

Korábban Kirilo Budanov, az ukrán titkosszolgálat a GUR vezetője fenyegetéseket intézett Teherán ellen, mondván, hogy Kijev elméletileg katonai műveletet hajthat végre Iránban a drónok gyártásának megsemmisítésére.

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerint az iráni harci drónok vásárlásának témáját mesterségesen dobták be az amerikai médiába. Később Szergej Lavrov külügyminiszter a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy a nyugati állítások arról, hogy Irán állítólag drónokat szállít Oroszországnak, megalapozatlanok maradtak.

Kapcsolódó írásaink