Külföld

Lemondott Vucic pártja elnökségéről

Milos Vucevic védelmi miniszter váltja a kormányfőt

A jövőben a belgrádi hadügyminiszter vezeti majd a Szerb Haladó Pártot. Aleksander Vucic közben bejelentette, egy mozgalmat kíván alakítani.

Lemondott Vucic pártja elnökségéről
Aleksandar Vucic szerb elnök
Fotó: AFP

Milos Vucevic védelmi miniszter lett a Szerb Haladó Párt (SNS) új elnöke miután Aleksandar Vucic nem indult újra a tisztségért a párt kragujevaci tisztújító közgyűlésén szombaton. Az eseményen Vucic kijelentette, soha nem fogja elhagyni a formációt, amelynek alapítója volt, és amelyet az utóbbi tizenegy évben vezetett. Mint mondta, a legnagyobb nehézségek és a legbrutálisabb kampány közepette is fenn tudtak maradni, és az ország legjelentősebb politikai szereplőjévé váltak.

Aleksandar Vucic ugyanakkor rámutatott, hogy más megközelítésre van szükség, ezért indítja el egy hónapon belül a Népi Mozgalom Szerbiáért nevű szervezetet, amely pártok felett álló mozgalomként jön létre, és amelyhez reményei szerint csatlakozik az SNS is.

Ezt követően a politikus Milos Vucevicet javasolta elnöknek, amit a közgyűlés el is fogadott. Az új vezető közölte, folytatja a Tomislav Nikolic és Aleksandar Vucic által megkezdett munkát, nem változik semmi, csak új fejezet kezdődik a párt történetében. Aláhúzta, továbbra is azért áll ki, hogy Koszovó Szerbiához tartozzon, emellett pedig gondját viseli a közösségek érdekeinek, bárhol is éljenek, de legfőképpen a volt Jugoszlávia területén, és olyan párt marad, amely a legmegbízhatóbb partnere lesz Aleksandar Vucic köztársasági elnöknek.

Milos Vucevic azt is leszögezte, hogy az SNS elsőként fog csatlakozni az államfő új ernyőszervezetéhez.

Kapcsolódó írásaink