Külföld

Hatalmas lehetőségeket rejt a grúz-magyar agráregyüttműködés

Fókuszban a közös vetőmagtermesztés, a borászat és a méztermelés

Georgia a Kelet kapuja Magyarország számára, hazánk pedig Európa kapuja Georgiának - írta Nagy István agrárminiszter Facebook oldalán hétfőn, miután grúz partnerével tárgyalt Tbilisziben. A két tárcavezető együttműködési nyilatkozatot írt alá a vetőmagtermesztés, a borászat és a méztermelés területén.

Hatalmas lehetőségeket rejt a grúz-magyar agráregyüttműködés
Nagy István agrárminiszter Georgiában
Fotó: Facebook / Nagy István

Ma délelőtt új fejezetet nyitottunk a georgiai-magyar agrárkapcsolatokban - posztolta Nagy István. Mint kifejtette, Otar Samugia környezetvédelmi és mezőgazdasági miniszter kollégájával aláírták azt az együttműködési megállapodást, amely óriási lendületet adhat a két ország együttműködésének, különösen a vetőmagtermesztés, a borászat és a méztermelés területén.

Nagy István agrárminiszter és Otar Shamugia, Georgia mezőgazdasági minisztere Tbilisziben folytatott megbeszélésén a felek egyetértettek abban, hogy óriási lehetőséget rejt a két ország közötti agráregyüttműködés, hiszen Georgia számára hazánk Európa kapujaként szolgálhat, míg Magyarország számára kelet felé nyithat utat a georgiai partnerség. A tárcavezetők által aláírt együttműködési nyilatkozat többek között előrevetíti a magyar nemesítésű vetőmagok georgiai termesztését, a közös munkát a szőlészet és borászat terén, valamint kétoldalú projektek indítását a zöldség- és gyümölcstermesztés, illetve a méztermelés vonatkozásában.

Objektum doboz

A grúz-magyar kapcsolatok évek óta napirenden vannak és szépen fejlődnek. A két ország gazdasági együttműködésének fejlesztése kapcsán korábban sikerült beruházásvédelmi megállapodást kötni, a kooperáció fő területévé pedig a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart tették. A magyar mezőgazdasági technológiáknak pedig fontos szerepet szán Georgia a fejlesztések tekintetében, korábban az is szóba került, hogy a georgiai vízgazdálkodási hálózat fejlesztésében a magyar mérnöki tudás is komoly szerephez juthat.

A magyar agrárérdekek keleti érvényesítéséhez, a mezőgazdasági termékek értékesítéséhez is fontos hídfő Georgia, annál is inkább, mivel a mezőgazdasági kapcsolatok, köztük a kutatás és a tudományos együttműködés a két ország között hosszú múltra tekint vissza. Csaknem napra pontosan két éve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, Gyuricza Csaba is együttműködési megállapodást írt alá a grúz agrár kutatóintézettel, amelynek fő célja a gyümölcstermesztéshez kapcsolódó kutatások, csereprogramok és közös szakmai konferenciák szervezése. Ennek a megállapodásnak a fő célja a gyümölcstermesztéshez kapcsolódó kutatások, valamint kutató- és oktatócsere-program elősegítése, hallgatói csereprogramok szervezése, közös szakmai konferenciák szervezése volt.

Georgia és Magyarország gyümölcstermesztése és gyümölcstermesztési kutatómunkája között pedig van néhány hasonlóság. Mindkét országban jelentősek a kisebb területen létesült ültetvények, hasonló a termesztett gyümölcsfajták összetétele. Lényeges különbség, hogy Grúziában nincs gyümölcsnemesítés, csak a más országokban nemesített gyümölcsfajtákat próbálják ki. Ezzel szemben Magyarországon jelentős nemesítőmunka figyelhető meg, melynek eredményeként számos fajtánk nemcsak a magyar, hanem más ország fajtaszortimentjében is megtalálható. Erre remek példa a Milotai 10 diófajta, mely a grúz diótermesztés egyik meghatározó fajtája.

Kapcsolódó írásaink