Külföld

Magasabb bérekért tüntettek a pedagógusok Bukarestben

A romániai oktatási rendszer 350 ezer alkalmazottja számára követelt magasabb béreket és jobb munkakörülményeket a három országos szakszervezeti szövetség több ezer képviselője szerdán Bukarestben.

Magasabb bérekért tüntettek a pedagógusok Bukarestben
Magasabb bérekért tüntettek a pedagógusok Bukarestben
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

Az ország minden tájáról összesereglett érdekképviseleti tagok a kormány székháza előtti Victoriei téren gyülekeztek, majd területfoglalásuknak megfelelően, a korábban bejelentett felvonulás tervezett útvonalán elindultak a parlament felé, de félúton, az Egyetemi Könyvtárnál megálltak, mivel a parlamentnél a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) „szurkolói” tüntettek, és a szakszervezetek nem akartak a csendőrökkel dulakodó AUR-os rendbontókkal közösséget vállani.

A tanügyi szakszervezetek az elnapolt béremelések folyósítását, a bérpótlékok kifizetését, az ingázási költségek elszámolását, a letelepedési támogatás, illetve a munkaszerződésben megszabott pihenőszabadság biztosítását, a mégis ledolgozott napokért járó túlórapénz kifizetését követelték.

A tüntetők ugyanakkor azt is elvárják, hogy a kidolgozás alatt álló új közalkalmazotti bértörvény az oktatás társadalmi jelentőségét tükröző, az országos átlagbér szintjén kezdődő, valamint azt meghaladó bérkategóriákat állapítson meg a tanárok számára.

A tanügyi szakszervezetek az iskolai kisegítő személyzet méltatlan helyzetét is hangsúlyozták, rámutatva, hogy a vágtató infláció, az alapvető élelmiszerek negyvenszázalékos drágulása közepette a havi 2000-2400 lejes (150-180 ezer forint) bérekből már nem lehet megélni.

A szakszervezeti vezetők bejelentették: ha követeléseiket a kormány nem teljesíti, május 22-től kezdődően általános munkabeszüntetést hirdetnek a román oktatási rendszerben.

A kétkamarás parlament képviselőháza kedden fogadta el az új oktatási kerettörvényt. A jogszabály végső formájáról a szenátus dönt.

Kapcsolódó írásaink