Külföld

Harald Vilimsky: Ausztriának elege van!

Az Osztrák Szabadságpárt EP-képviselője szerint Orbán Viktornak a fegyverszállítások, a szankciók és a háborús válságra adott válaszok tekintetében is igaza van

Komoly felfordulást okozhatnak Ausztriában a 2024-es választások. A „jobboldali populistaként” megbélyegzett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) története során először győztesként kísérelhet meg kormányt alakítani, míg a(z euro)kommunisták (KPÖ) csaknem hetven év után visszatérhetnek a nemzeti tanácsba. Ausztriában protesthangulat van – szögezte le ezzel kapcsolatban Harald Vilimsky, a szabadságpárt európai parlamenti képviselője a CPAC Hungary szünetében.

Harald Vilimsky: Ausztriának elege van!
Harald Vilimsky
Fotó: AFP/Alex Halada

Ausztriában legutóbb két hete, április 23-án tartottak tartományi választásokat Salzburgban. Miközben a „mainstream” pártok népszerűsége csökkent (a néppárté 7,4, a liberálisoké 3,1, a szociáldemokratáké 2,2 és a zöldeké 1,1 százalékkal), a rendszerkritikus FPÖ 6,9 százalékos erősödéssel feljött a második helyre, a KPÖ pedig a 2018-as 0,4 százaléka után most 11,7 százalékos eredménnyel berobbant a közéletbe.

Harald Vilimsky szerint a szociáldemokraták válsága mellett a kommunisták kezére játszott az is, hogy az embereknek egész egyszerűen elegük van. Az infláció 2023 januárjában hetvenéves rekordot döntött, 11,2 százalék volt – márciusban 9,2, de ez is brutális azzal összevetve, hogy a covidjárványt megelőző két évtizedben a 0,5 és a 3,3 százalék közötti tartományban mozgott. Eközben az energiaárindex (EPI) azt mutatja: januárban csaknem 13 százalékkal drágult a háztartási energia ára decemberhez képest, ami éves összevetésben mintegy 41 százalékos árrobbanást jelent. A kormány nem tud, nem akar mit kezdeni ezzel a helyzettel – véli az FPÖ európai parlamenti képviselője – így a választóknak két lehetőségük maradt. 

– Akik ilyen-olyan okból, például azért, mert nekik az FPÖ túl jobboldali, túl konzervatív, nem akarnak ránk szavazni, de gyökeres változást akarnak, a KPÖ-re voksoltak – magyarázta a politikus, majd kiemelte:

Olyan intézkedésekre van szükség, amelyek valóban működnek. Ilyen a masszív adócsökkentés, valamint az árplafonok és egy „lakbérfék” bevezetése. 

Ezzel együtt el kell végre felejteni az uniós szankciókat, amelyek egyáltalán nem hozták közelebb a háború végét Ukrajnában, viszont komolyan sújtják az osztrák lakosságot.

– Orbán Viktornak teljesen igaza van, hasonlóan látjuk a helyzetet – összegezte a véleményét Harald Vilimsky, aki a fegyverszállításokat is ellenzi, és tűzszünetet sürget, Európa jövője szempontjából pedig egyfajta stratégiai autonómia elérését tartja az egyik legfontosabb célnak. 

Az FPÖ lépten-nyomon azt hangoztatja, hogy meg kívánja őrizni Ausztria semlegességét. Az EU vonatkozásában visszatérést hirdet a gyökerekhez: a túlburjánzó bürokráciával és a brüsszeli központosítással szemben a nemzeti jogkörök megerősítését, a tagállamok együttműködését szorgalmazza. S a belügyeket illetően egy értékelvű, szociális kormányzást kínál a neoliberális kurzus helyett.

A felmérések szerint a recept működik. A szabadságpárt eddig 2017-ben érte el a legjobb nemzeti tanácsi eredményét: akkor több mint 1,3 milliónyian szavaztak rá, és bár ez „csak” a harmadik helyre volt elég, az ÖVP-vel koalícióban kormányra kerültek, s a lendületet is sikerült megőrizniük a 2019-es Ibiza-botrányig, amely viszont padlóra küldte az FPÖ-t.

2020-ban mindössze 10-11 százalékra mérték őket, most, 2023 áprilisának utolsó hetében 28–29 százalékra! (A KPÖ-t 5-7 százalékra.) Az FPÖ tehát minden a lejáratására tett kísérlet ellenére nemcsak talpra tudott állni, de jelenleg három-négy százalékkal erősebb az öt évvel ezelőtti önmagánál.

Mivel a párt az EP-választásokon általában egy kicsivel felülteljesít a nemzeti tanácsi eredményéhez képest, ez egyúttal azt jelenti, hogy egy jövő vasárnapi választáson nem csak a kormányalakításra kaphatnának felhatalmazást, de a legnagyobb osztrák delegációt küldhetnék Brüsszelbe, ahol – úgy tűnik – az osztrák kommunistáknak is helyet kell szorítani.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom