Belföld

Orbán: A háborúnak nem lesz nyertese - VIDEÓVAL

Már a háború kirobbanásakor is az volt a magyar álláspont, hogy a háborúnak nem lesz nyertese, vesztesei viszont lesznek – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában pénteken reggel.

Orbán: A háborúnak nem lesz nyertese - VIDEÓVAL
Orbán Viktor
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A miniszterelnök elmondta: Oroszország beleütközik egy falba, mert a NATO fegyverrel és pénzzel látja el Kijevet, s  „nehéz legyőzni az Egyesült Államok költségvetését, amikor Washington minden eszközzel támogatja Ukrajnát”, de másfelől ott van a 140 milliós Oroszország, sokkal több katonával, sokkal több fegyverrel és atomarzenállal. „Nincs akkora fantáziám, hogy elképzeljem, hogy egy atomhatalmat le lehet győzni” – mondta Orbán, aki szerint Moszkva nem nyugszik bele egy katonai vereségbe.

A kormányfő hangsúlyozta: „mindig rácsatlakoznak különböző érdekek” egy háborúra, legyen szó a fegyverüzletről, a spekulánsokról vagy a csempészekről, akik számára aranybánya egy ilyen konfliktus.

Vannak nagy nyugati gazdasági érdekkörök, Soros György áll talán ezek között is az első helyen, akik mindig is arról álmodoztak, hogy valahogy beteszik a lábukat Ukrajnába – ami sikerült is –, és hogy hozzájutnak Oroszország természeti erőforrásaihoz – fogalmazott.

Objektum doboz

A magyar áldozatok számából is látszik, hogy terjed a konfliktus

„Számon tartjuk a magyar áldozatokat, ebből is látjuk, hogyan terjed és erősödik a konfliktus, s azt is, hogy a konfliktusnak nem lesznek győztesei” – szögezte le Orbán, aki ismét kiemelte: Amerika háborús kampányt folytat Magyarország területén, de Budapest elég erős, hogy ennek ellenálljon.

A magyar kormány álláspontját, hogy tűzszünet és béke kell, s ezt az álláspontot osztja Ferenc pápa is. „A pápai látogatásnak jelentősége van. Régóta forgolódok a közéletben, de ilyen jó hangulatú három napra nem nagyon emlékszem. Nem nagyon láttam olyat, hogy valaki a puszta jelenlétével képes lett volna megfékezni bennünket. Minden rosszindulat, vita zárójelbe került és valami más kerekedett felül” – mondta a Szentatya látogatásáról a kormányfő, aki szerint a Vatikán elszánta magát és mozgósítani fogja erejét, kapcsolatait és befolyását és megpróbál gátat vetni a vérontás folytatásának. Ezt a Szentatya is elmondta, aki megpróbálja maga köré gyűjteni azokat, akik békét akarnak és ezt az álláspontot nemzetközi színtéren is hajlandóak képviselni. „Nehogy azt higgye bárki, hogy Európában sokan örömmel fogadják a háborút, az európai emberek nem állnak a háborús propaganda mögött, de nagyon erős háborúpárti amerikai nyomás zajlik, ami elnyomja a békevágy hangját” – mondta Orbán Viktor.

Az ukrán offenzíva után tisztulni fog a kép

A kormányfő hisz abban, hogy ha lezajlik az ukrán offenzíva, letisztul a kép, látszik majd, milyen katonai lehetőségek maradnak a háborúban. „Ez az utolsó nagy lehetősége az ukránoknak, hogy sikereket érjenek el, ezt követően tisztulni fog a kép és nagyobb lehetőségei lesznek a béketeremtésnek is” – szögezte le a kormányfő, aki szerint „ha kilövik az utolsó golyót is, nagyobb esélye lesz a békének”.

Magyarország érdeke egy sikeres Ukrajna

Orbán Viktor kiemelte: a mi közvetlen érdekünk egy jól menő, sikeres Ukrajna, amely növeli a szomszédos országok értékét is. „A békében leginkább Magyarország érdekelt, először is azért, mert Ukrajna a szomszédja. Nekünk egy jól menő és sikeres Ukrajna volna az érdekünk, az növeli Magyarország értékét. Egy bajban lévő, háborús, lerombolt, kockázatot jelentő, emberéleteket százezrével veszítő Ukrajna Magyarország vonzerejét is lecsökkenti” – fogalmazott.

Hozzátette: Emellett Ukrajna egy része „ősi magyar föld, ami most Ukrajnához tartozik”, és ott őshonos közösségként léteznek a magyarok. Ukrajna szenvedése az ott élő magyarok szenvedése is – emelte ki a kormányfő, aki szerint „minden elvesztett emberélet pótolhatatlan, ezért az ukrán veszteségek a mi veszteségeink is. Ez fokozottan motivál bennünket, hogy hozzájáruljunk a békéhez” – mutatott rá a kormányfő.

Ezért - hangsúlyozta - a magyarok kétszeresen motiváltak, erőteljesebben, mint bármelyik másik nép Európában, hogy Ukrajnában béke legyen, és mindig is keresik a lehetőséget, hogy hozzájáruljanak a békéhez, nem zárkóznak el semmilyen békemissziótól. 

Tanulságos, ami az ukrán gabonaexport kapcsán történt

Az ukrán gabonaexport kapcsán Orbán Viktor elmondta: tanulságos esetről van szó. „Mi egy jóindulatú nép vagyunk, ötször átvertek, hatodszor is hagytuk magunkat átverni az Európai Bizottság által, tudtuk, hogy zavarokat okozhat Magyarországon, ha itt ragad az ukrán gabona - de mégis engedtünk, beleegyeztünk, hogy hazánkon át jusson át Afrikába az az ukrán gabona, amely a tengeren nem juthat el az éhezőkhöz. De nem ez történt, a gabona itt maradt, ment az üzlet, csencseltek, a Bizottság ezt tétlenül nézte, s ha a lengyelek nem fújnak riadót, akkor ma is ez menne. A lengyelek sokan vannak, az ő dolguk riadót fújni, a miénk, hogy melléjük álljunk és megakadályozzuk, hogy ezek az áruk bejussanak Magyarországra. Jó lecke volt ez, ha mi, közép-európaiak összefogunk, akkor legyőzhetjük Brüsszelt” - mondta a kormányfő, aki nem hisz abban, hogy az Eu valóban kártalanítani fogja a magyar gazdákat. 

Orbán Viktor elmondta: óvatosan kell bánni az ukrán uniós tagsággal, egyetlen vám, a gabonára kivetett eltörlése hatalmas káoszt okozott öt uniós országban.

Marad a rezsicsökkentés

A rezsicsökkentett árak kapcsán a kormányfő közölte: tízmilliárd euróval többet kellett költeni energiahordozókra, s ha a liberális közgazdászokra meg a baloldalra hallgatott volna a kormány, százezrekkel növekedett volna minden család rezsiszámlája. „A kormány úgy döntött, még mindig képes megakadályozni az energiaárak elszabadulását, marad a rezsicsökkentett ár. Arra is törekszünk, hogy a kkv-k is segítséget kapjanak energiadíjaik fizetésében, a tarifák a gázszolgáltatásban a felére csökkentek 14 ezer vállalkozás esetében, az áramszolgáltatás esetében pedig 17 ezer vállalkozásnak lesz könnyebb” - mondta a kormányfő.

Lázár János minisztert méltatva Orbán Viktor elmondta: a vármegyebérlet azt jelenti, hogy a vidék ugyanoyan támogatást kap, mint a főváros. „Miközben háború van, szankciók vannak, háborús költségvetést kell futtatnunk, s ez jövőre is így marad, mégis próbáljuk védeni a családokat. Az energiaárakat illetően az oroszoktól érkező energia esetében van egy csúszóhatás, a tőzsdei árhoz kötött az ár, a változás két hónappal később érkezik Magyarországra. Ez azért fontos, hogy az ország időben tudjon reagálni a változásokra” - magyarázta a kormányfő, aki szerint az árcsökkentés éppúgy késleltetve jelentkezik, mint az emelkedés.

Orbán Viktor szerint nem biztos, hogy Európában jövőre lesz elég gáz.

A CPAC-konferencia kapcsán a kormányfő elmondta: kilenc ország kezdeményezte Németországgal az élen, hogy a jövőben térjünk el az EU alapokmányában lefektetett rendtől és a tagállamoknak ne legyen lehetőségük önálló külpolitikára. „Ma az európai jogszabályok garantálják, hogy minden országnak joga legyen az önálló külpolitikára, ezt akarják megszüntetni, amerikai nyomásra megpróbálják az önálló államok hatásköreit megvonni. Ez törésvonal: mi a nemzetek Európájában hiszünk, s ezt akarják most a globalista erők felszámolni. A pénzembereknek az a jó, ha az államok gyengék, ha az államokat alá lehet rendelni a pénznek. A nemzeteknek észnél kell lenniük, ki kell állni a nemzetállam mellett és a CPAC konferenciáján is ez történt” - emelte ki Orbán Viktor.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom