Külföld

„Két öreg fehér férfi visszavágójára” készül Amerika

A közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak többségének nincs túl sok kedve újranézni Joe Biden és Donald Trump iszapbirkózását a Fehér Házért, azonban az adatokból az is kiderül: eszik, nem eszik, jelen pillanatban szinte biztosra vehető, hogy nem kapnak mást. Hivatalban lévő elnökként Biden indulása biztosra vehető, Trump pedig néhány hónap alatt leküzdötte hátrányát, és a republikánus mezőny élére tört.

„Két öreg fehér férfi visszavágójára” készül Amerika
Donald Trump már tavaly novemberben elkezdte a kampányt
Fotó: AFP/Elijah Nouvelage

Minden generáció életében eljön az a pillanat, amikor ki kellett állnia a demokrácia mellett; az alapvető szabadságjogokért. Azt hiszem, ez a mi pillanatunk – írta Joe Biden április 25-i Twitter-üzenetében, melyben bejelentette: 2014-ben ismét ringbe száll az elnökségért. A 80 éves demokratapárti politikusnak „házon belül” eddig egyetlen kihívója akadt, John F. Kennedy unokaöccse, az ifjabb Robert F. Kennedy. Az, hogy az összeesküvéselmélet-hívőként elkönyvelt „Bobby Junior” képes lesz érvényt szerezni ambícióinak, valószínűtlen. Ha végül mégsem Biden indul, majdnem biztosan az alelnöke, Kamala Harris lép a helyére.

Ami a republikánus oldalt illeti, Donald Trump már 2022. november 16-án világgá kürtölte: „Annak érdekében, hogy Amerikát ismét naggyá és dicsőségessé tegyem, ma este bejelentem, indulok az Egyesült Államok elnöki posztjáért.” Más még nem nevezett be a 2024 februárja és augusztusa között tartandó előválasztásra, de több mint meglepő lenne, ha ezt nem tenné meg hamarosan Ron DeSantis, Florida kormányzója – ahogy az is, ha nem ő vagy Trump lenne végül a GOP hivatalos jelöltje.

Nyugdíjas pankráció

Joe Biden kormányzását nagy várakozások előzték meg, melyeknek érezhetően nem tudott megfelelni. A FiveThirtyEight összesített adatai szerint 2021. augusztus 30-a óta tartósan többségben vannak a kormányzásával elégedetlen amerikaiak, az arányuk a legfrissebb, pénteki mérés szerint 52,5 százalék, az elégedetteké 43. (A Gallupnál ugyanez 59-37.) Teljesítménye, illetve annak megítélése csak Donald Trumpéhoz mérhető, és alulmúlja az elmúlt ötven év korábbi elnökeiét. Innen nézve egy következő Biden – Trump versengés nem a reményekről, hanem arról fog szólni, kit tartanak kevésbé ellenszenvesnek a választók.

Az Ipsos április 25-én ismertetett kutatása szerint a regisztrált demokrata szavazók 44, míg a regisztrált republikánusok 34 százaléka véli úgy, hogy a két veteránnak „nyugdíjba” kellene vonulnia. A teljes népesség körében 70 és 60 százalék gondolkodik hasonlóan az NBC News Poll szerint. Trump párton belüli népszerűsége azonban töretlen, és ez annak köszönhető, hogy a szóba jöhető jelöltek közül őt tartják a legvehemensebbnek és a leginkább esélyesnek Biden legyőzésére (bár vannak ennek ellentmondó kutatások is). Ugyanakkor a teljes népesség körében a regnáló elnök elfogadottság tekintetében 43-38-ra vezet elődjével szemben. Az elemzők amúgy általában azt olvassák ki a számokból, hogy az amerikaiak többsége a háta közepére sem kívánja „két öreg fehér férfi visszavágóját”.

Átlépni a hibahatárt

Ahhoz, hogy rajthoz állhasson a Fehér Házért, Donald Trumpnak előbb az előválasztást kell megnyernie. Mint már említettük, ezen a fronton most elég jól áll. A Wall Street Journal (WSJ) friss közvélemény-kutatásán 14 ponttal előzte Ron DeSantist, amikor azt kérdezték, ki törődik jobban az emberekkel, és még nagyobb, 32 pontos előnyre tett szert, amikor arról kellett nyilatkoznia a felmérés résztvevőinek, hogy melyiküket tartják erősebb vezetőnek.

Úgy tűnik tehát, hogy saját táborában Donald Trumpnak inkább hasznára vált, mintsem hogy ártott volna az ellene folytatott boszorkányüldözés. Pedig tavaly decemberben még DeSantis vezetett 52–38-ra. Azóta viszont fordult a kocka, most Trump van az élen 51–38-cal. A nagy kérdés az, hogy kitart-e a lendülete az előválasztás végéig, és egy fölényes győzelem, megspékelve az erős, a Biden-kormányzat hibáit kihangsúlyozó kampánnyal átbillenti-e a kétkedőket, meggyőzi-e a tartózkodókat, mert jelen állás szerint rajtuk múlik minden: a floridai kormányzó, Ron DeSantis hárompontos előnnyel rendelkezik Bidennel szemben és öt úgynevezett csatatérállamban is vezet a WSJ mérése szerint, míg Trump hárommal követi Bident. Mindkettő hibahatáron belül van.

Kapcsolódó írásaink