Külföld

Török kihívója érkezett az Abrams és Leopard–2 harckocsiknak

A nagyközönség előtt is bemutatkozott Törökország új, 3+ kategóriás alapharckocsija, amelyet még 2007 márciusában rendelt meg a védelmi minisztérium. A cél egy saját fejlesztésű, könnyen szervizelhető és a hazai ipar által fenntartott, gyors, pusztító ugyanakkor biztonságos modern harcjármű megalkotása volt. A végeredmény pedig több szempontból is maga mögé utasítja a legendás Abramseket és a Leopard–2-eseket, így népszerű exportcikké válhat.

Török kihívója érkezett az Abrams és Leopard–2 harckocsiknak
Mintha egy sztár lenne: az isztambuli Teknofesten mindenki az Altay harckocsival akar egy szelfit
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Oğuz Yeter

Ezekben a napokban tartják Törökországban a Teknofest hadi és védelmi ipari mustrát, melynek legnagyobb attrakciója kétségkívül az Altay, egy saját fejlesztésű, 3+ generációs alapharckocsi, amely a jövőben a Török Fegyveres Erők (TFE) védjegyévé válhat. A harckocsit még 2007-ben rendelte meg a védelmi minisztérium az Otokar Autóipari és Védelmi Ipari Társaságtól. A tervezése 2008-ban kezdődött, az első prototípusokat pedig 2013–2014 folyamán gyártották le. Az ekkor kibontakozó terrorellenes háború tapasztalatai viszont oly mértékben befolyásolták a végeredményt, hogy a most bemutatott, végső tesztelésre szánt változatot mindenki csak „Új Altay”-ként emlegeti. 

A török ipar büszkesége lett az első saját fejlesztésű és gyártású alapharckocsi
A török ipar büszkesége lett az első saját fejlesztésű és gyártású alapharckocsi
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Turkish Presidency/Murat Cetinmuhurd

A török ipar büszkesége

Az eredeti koncepciót tehát menet közben kukázták, és szinte a nulláról futottak neki ismét a projektnek, a fejlesztés és a majdani tömeggyártás irányítását pedig ezzel együtt 2018-ban átvette a BMC Defence. Az Altay igazi presztízsberuházás, nemcsak azért, mert Törökország soha korábban nem épített alapharckocsit, hanem azért is, mert a sorozatgyártásba kerülő harckocsi szinte minden ízében török lesz. Bár a prototípus még számos dél-koreai komponenst tartalmaz, a meghajtásról a jövőben a BATU, az elektronikáról pedig teljes egészében az ASELSAN gondoskodik majd – összhangban azzal a céllal, hogy az Altay igényei egy elhúzódó háború és a nemzetközi ellátási láncokban tapasztalható zavarok esetén is kielégíthetők legyenek.

A harckocsit hibrid védelmi rendszerrel szerelték fel, vagyis a passzív és reaktív védelem mellett megkapta az ASELSAN által fejlesztett AKKOR aktív védelmi rendszert is, amely az észlelés után kevesebb mint egy másodperc alatt képes semlegesíteni a fenyegetést. Az Altay tűzvezető rendszere többek között lézeres távolságmérőt (LRF) és kifinomult képstabilizátort kapott, hogy nagy távolságból is képes legyen felismerni a célpontokat, s azokat mind mozgásban, mind álló helyzetben, egyenetlen terepen vagy kitérő manőverek végrehajtása közben is nagy találati valószínűséggel kísérelhesse meg leküzdeni. 

Objektum doboz

Keletről jött trónkövetelő

Fő fegyvere az MKEK által gyártott, 120 milliméter átmérőjű, 55-ös kaliberű ágyú. A rendszer egy perc alatt 6 APFSDS-T lőszert képes egymás után kilőni. A cső teljes egészében krómozott. A vizsgálatok eredményeként a kémiai energiájú lőszerrel legalább 2000 méteres, páncéltörő kinetikus energiájú lőszerrel pedig legalább 3000 méteres hatásos lőtávolság érhető el. A 6600 milliméter hosszúságú cső fáradási élettartama 1500 lövés; biztonságos élettartama legalább 1000 lövés. Moduláris felépítése miatt a török páncélos könnyen átalakítható, modernizálható. Már most szerepel a gyártó terveiben, hogy idővel – a hatékonyság fokozása és a legénység nagyobb biztonsága érdekében – az orosz Armata harckocsikhoz hasonlóan távirányítású lövegtoronnyal szerelik fel.

A hadsereg a napokban kaptam meg az első Altayt, amelyre nem akármilyen vizsga vár: 6000 követelménynek kell megfelelnie a sorozatgyártáshoz. Ha a török alapharckocsit összehasonlítjuk kategóriája két leghíresebb páncélosával, az amerikai Abramsszel és a német Leopard–2-vel, elmondható, hogy azoknak nagyobb a lőtávolsága, a Leopardnak valamivel erősebb a páncélzata is, de az Altay tűzvezérlő rendszere kifinomultabb, s a konkurenseinél gyorsabb, különösen nehéz terepviszonyok között, így összességében méltó párja a két legendának. A sorozatgyártása jövőre kezdődhet, és a törökök minden szövetséges és baráti országba szívesen szállítanának belőle.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom