Külföld

Részt vesz a legnagyobb észak-írországi britellenes párt, a Sinn Féin alelnöke a brit uralkodó koronázásán

A politikus szerdán jelentette be, hogy elfogadta a meghívást III. Károly király május 6-i koronázási ceremóniájára

Részt vesz a brit uralkodó jövő heti koronázásán az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő, legnagyobb katolikus párt, a Sinn Féin alelnöke, Michelle O'Neill.

Részt vesz a legnagyobb észak-írországi britellenes párt, a Sinn Féin alelnöke a brit uralkodó koronázásán
Részt vesz a legnagyobb észak-írországi britellenes párt, a Sinn Féin alelnöke a brit uralkodó koronázásán
Fotó: AFP/Getty images North America/Kevin Dietsch

A politikus szerdán jelentette be, hogy elfogadta a meghívást III. Károly király május 6-i koronázási ceremóniájára, amelyet a londoni Westminster-apátságban, az angol-brit monarchia ősi koronázótemplomában tartanak.

„Nagy változások korszakában élünk, olyan időkben, amikor tiszteletben kell tartani egymástól eltérő, ugyanakkor egyformán megalapozott törekvéseinket, és figyelmünket szilárdan a jövőre, a következő évtized kínálta lehetőségekre kell összpontosítanunk” – fogalmaz közleményében a Sinn Féin vezető politikusa.

Michelle O'Neill leszögezi, hogy ő ír republikánus, de elismeri, hogy az ír szigeten sok olyan ember él, akik számára a koronázás hatalmas jelentőségű esemény.

„Éppen ezért (Észak-Írország) miniszterelnök-jelöltjeként Michael Higgins ír államelnökkel együtt jelen leszek a londoni koronázáson” – áll Michelle O'Neill szerdai közleményében.

O'Neill arra utalt, hogy a tavaly májusban tartott észak-írországi parlamenti választáson a Sinn Féin eddig példátlan módon megszerezte a legtöbb képviselői mandátumot, és így a felekezetközi hatalommegosztáson alapuló belfasti kormánynak az ő személyében először lenne katolikus vezetője, ha ez a kormány megalakul.

A kormányalakítást azonban a legnagyobb észak-írországi koronahű, protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) bojkottálja, a hivatalos indoklás szerint azért, mert nem fogadja el a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréhez fűzött, Észak-Írország különleges státuszára kidolgozott, nemrégiben jelentősen módosított különmegállapodást, amelynek célja az, hogy Írországba – vagyis az Európai Unió egységes belső piacára – ne kerülhessen át ellenőrizetlen termék Észak-Írország területéről.

E cél érdekében a Nagy-Britanniából Észak-Írországba irányuló kereskedelmet kell eseti ellenőrzésnek alávetni, de a DUP álláspontja szerint ez a megoldás kikezdi Észak-Írország alkotmányos helyzetét az Egyesült Királyságon belül.

Ettől függetlenül a Sinn Féin alelnökének részvétele a brit uralkodó koronázásán történelmi jelentőségű fejlemény. A Sinn Féin ugyanis a brit elhárító szolgálatok meggyőződése szerint az észak-írországi brit fennhatóság ellen egykor fegyverrel küzdő Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnyaként működött a katolikus milícia csaknem három évtizedes, britellenes terrorhadjárata idején.

Az IRA pokolgépes merényletének áldozatául esett 1979-ben Lord Mountbatten, India utolsó brit alkirálya is, aki a tavaly szeptemberben elhunyt II. Erzsébet királynő édesapjának, VI. György királynak távoli, a néhai brit uralkodó két éve elhunyt férjének, Fülöp edinburghi hercegnek viszont közeli rokona volt, és ő ismertette össze a későbbi királyi házaspárt még 1939-ben.

Lord Mountbatten a brit királyi család egyetlen tagja, aki IRA-merényletben halt meg.

Kapcsolódó írásaink