Külföld

Biden visszautasította III. Károly meghívását a koronázásra

Konzervatív brit kommentátorok ezt a monarchia “megalázásának” tartják, az időzítést pedig kínosnak

Joe Biden amerikai elnök a hírek szerint nem vesz részt III. Károly brit uralkodó 2023 májusában esedékes koronázásán. Rendkívüli diplomáciai sértés és skandallum? – teszi fel a kérdést cikkében az acnews.hu

Biden visszautasította III. Károly meghívását a koronázásra
Biden
Fotó: AFP/Saul Loeb

Dan Wootton, a Daily Mail bulvárlap rovatvezetője azt írta: „Joe Biden apologétái annyi kifogást találhatnak ki, amennyit csak akarnak, de III. Károly király koronázásának kihagyása azt mutatja, hogy gyűlöli Nagy-Britanniát, akárcsak haverjai, Harry és Meghan.”

Bár Biden várhatóan nem vesz részt a koronázáson, ez nem biztos, hogy olyan sértés, mint amilyennek a tweetek és a vélemények beállítják.

A távolmaradásáról szóló hírt névtelenséget kérő tisztviselők erősítették meg a Washington Postnak. Állítólag Biden küldöttséget delegál maga helyett, hasonlóan D. Eisenhowerhez, akit 1953-ban hívtak meg Erzsébet koronázásra.

Úgy tűnik Biden ragaszkodik a precedenshez. Eisenhower sem vett részt az 1953-as koronázáson, helyette George C. Marshall, Omar N. Bradley, Earl Warren és Fleur F. Cowles különköveteket delegálta.

Ez a hagyomány – a Washington Post szerint egyetlen hivatalban lévő amerikai elnök sem vett részt brit uralkodó koronázásán.

Konzervatív brit kommentátorok ezt a monarchia „megalázásának” tartják, az időzítést pedig kínosnak.

Biden ugyanis 2023 áprilisában az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írországba, valamint Írországba látogat, és kicsi az esély rá, hogy átruccan Londonba. Bennfentesek azt mondták a The Telegraphnak, hogy Biden idős kora is akadálya annak, hogy rövid időn belül kétszer is átkeljen az Atlanti-óceánon.

„Elment Erzsébet királynő temetésére, és ez valahogy elég” – mondta egy, a kormányzathoz közel álló forrás.

A hírek szerint azonban a first lady, Jill Biden tagja lesz a koronázásra utazó amerikai delegációnak.

A Fehér Ház hivatalosan még nem jelentette be Biden írországi útjának terveit, és hivatalosan nem erősítette meg a koronázásra utazó delegációt sem – írja a snopes.com cikke alapján a portál.

Kapcsolódó írásaink