Külföld

Szaúd-Arábiában kivégeztek egy férfit a muzulmánok szent hónapja, a ramadán alatt

Ezzel az esettel 17-re emelkedett az idén végrehajtott halálos ítéletek száma

Szaúd-Arábiában kivégeztek egy férfit a muzulmánok szent hónapja, a ramadán alatt, amire egy jogvédő csoport szerint évek óta nem volt példa.

Szaúd-Arábiában kivégeztek egy férfit a muzulmánok szent hónapja, a ramadán alatt
Szaúd-Arábiában kivégeztek egy férfit a muzulmánok szent hónapja, a ramadán alatt
Fotó: ABDEL GHANI BASHIR / AFP

Az esetről a berlini székhelyű Európai Szaúdi Emberi Jogi Szervezet (ESOHR) számolt be közleményében. A csoport a szaúdi belügyminisztérium halálbüntetési adataira hivatkozva azt közölte, hogy 2009 óta „egyetlen ítéletet sem hajtottak végre a szent hónap alatt” a királyságban, ahol a világon az egyik legmagasabb a kivégzések száma. Az ESOHR adatai szerint a ramadáni esettel 17-re emelkedett az idén végrehajtott halálos ítéletek száma.

Egy összesítés szerint Szaúd-Arábiában 2022-ben 147 embert végeztek ki, több mint kétszer annyit, mint 2021-ben (69). Tavaly újraindították a kábítószer-bűncselekmények miatt végrehajtott kivégzéseket is, véget vetve a csaknem három évig tartó moratóriumnak.

A brit székhelyű Reprieve civil szervezet és az ESOHR által az év elején közzétett jelentés szerint több mint ezer halálos ítéletet hajtottak végre azóta, hogy Szalmán bin Abdul-Aziz király 2015-ben átvette a hatalmat.

Mohammed bin Szalmán trónörökös, Szaúd-Arábia tényleges irányítója a The Atlantic magazinnak adott interjúban azt mondta, hogy a királyság „megszabadult” a halálbüntetéstől, kivéve gyilkossági eseteket, vagy ha valaki sok ember életét fenyegeti.

Kapcsolódó írásaink