Külföld

Putyin: Még nem vetettünk be hiperszonikus fegyvereket Ukrajnában

Az ellenség várakozásai ellenére semmi sem omlott össze Oroszországban

Oroszország valójában még nem használt hiperszonikus fegyvereket az ukrajnai különleges hadműveletekben, de vannak ilyenek, valamint más modern rendszerek is, igen – mondta Vlagyimir Putyin elnök a Pavel Zarubinnak adott interjúban a „Moszkva. Kreml. Putyin” című műsorban a Rosszija 1 tévécsatornán – írja az oroszhírek.hu.

Putyin: Még nem vetettünk be hiperszonikus fegyvereket Ukrajnában
Vlagyimir Putyin felszólalt az Oroszországi Gyáriparosok és Vállalkozók Szövetségének (RSZPP) kongresszusán
Fotó: AFP/Sputnik/Mikhail Metzel

Az újságíró arról kérdezte az államfőt, hogy nem lett volna-e értelme már 2014-ben különleges műveletet indítani a donbaszi lakosság védelmére.

„Valóban sokat kell még tennünk, mondjuk, a szárazföldi erők fejlesztéséért, de akkor [2014-ben] még nem voltak hiperszonikus fegyvereink, bár most már vannak! igen, valójában nem használjuk őket, de vannak. Megérti ezt? Vannak más élvonalbeli rendszereink is, bár 2014-ben nem volt semmi ilyesmink” – mondta Putyin.

Az elnök hangsúlyozta, hogy mostanra az ellenség várakozásai ellenére semmi sem omlott össze Oroszországban, a pénzügyi rendszer működik, a bankok bővülnek. Szerinte azonban nagyon nehéz megmondani, mi történt volna 2014-ben.

Putyin először egy 2018-as, a Szövetségi Gyűléshez intézett beszédében tett említést az orosz hiperszonikus fegyverekről. Akkor az Avangard és a Kinzsal rendszerekről beszélt, később pedig a Cirkon cirkálórakéta fejlesztése vált ismertté.

Korábban az ukrán légierő azt közölte, hogy a légvédelem tehetetlen a Kinzsal rakétákkal szemben.

Kapcsolódó írásaink