Krónika

A New York-i Metropolitannak kártérítést kell fizetnie az orosz énekesnőnek

Az énekesnő 200 000 dollárra jogosult

A New York-i Metropolitan Opera több mint 200 000 dollárt (kb. 72 millió forintot) köteles kifizetni Anna Nyetrebko orosz énekesnőnek több mint egy tucat elmaradt előadás miatt. A sztárszoprán útjai azután váltak el a Met-től, hogy nem volt hajlandó eleget tenni annak a követelésnek, hogy elítélje Vlagyimir Putyin orosz elnököt az ukrajnai konfliktus miatt – írja az oroszhírek.hu.

A New York-i Metropolitannak kártérítést kell fizetnie az orosz énekesnőnek
Anna Nyetrebko orosz énekesnő
Fotó: AFP/Georg Hochmuth

A Nyetrebko és az opera közötti elszámolási vita rendezésére felkért választottbíró úgy ítélte meg, hogy az énekesnő jogosult 200 000 dollárra, bár elutasította a további 400 000 dolláros követelését, amelyet a közelgő előadásokért kért – jelentette pénteken a New York Times.

Nyetrebko a Met legjobban fizetett előadói közé tartozott, előadásonként mintegy 15 ezer dollárt keresett, de kénytelen volt megszakítani a kapcsolatot az operával, miután az közölte, hogy nem alkalmaz többé olyan előadókat, akik az orosz elnököt támogatják. Bár az énekesnő néhány nappal a konfliktus tavalyi kirobbanása után kijelentette, hogy „kifejezetten elítéli az Ukrajna elleni háborút”, ez a jelek szerint nem volt elég ahhoz, hogy a Met elégedett legyen.

Howard C. Edelman döntőbíró arra a következtetésre jutott, hogy „kétségtelen, hogy [Nyetrebko] Putyin támogatója volt, ahogy ahhoz joga is volt”, de hozzátette, hogy ez „semmiképpen sem volt erkölcsileg kifogásolható, vagy önmagában véve méltó a megtámadható kötelességszegéshez”.

Edelman ennek ellenére mintegy 30 ezer dolláros büntetést szabott ki az énekesnőre, amiért szerinte „rendkívül helytelen” megjegyzéseket tett néhány bírálójára, akiket egy közösségi média bejegyzésben „emberi sz@rok”-nak nevezett, és akiket a lemondott fellépései és más orosz művészek elleni támadásai miatt bírált.

A Met nem kommentálta az ítélet konkrét vonatkozásait, bár az opera főigazgatója, Peter Gelb később megvédte az orosz énekesnővel való együttműködés megszüntetéséről szóló döntését, mondván, hogy „nem tartottuk erkölcsileg helyesnek, hogy Nyetrebkónak bármit is fizessünk, figyelembe véve a Putyinnal való szoros kapcsolatát”.

A Nyetrebko számára elrendelt 200 000 dolláros kifizetés a Met és előadóművészei közötti, „pay or play” néven ismert szerződéses megállapodáson alapult, amely szerint az operának akkor is kártalanítania kell a művészeket, ha előadásaikat végül lemondják.

Kapcsolódó írásaink