Külföld

Az Ukrajnának adott F–16-os vadászgépek eldönthetik a háború menetét

Zelenszkij fordulatot vár a vadászgépek érkezésétől

Az Ukrajnának szállított nyugati vadászgépek eldönthetik a háború menetét, Ukrajna most erre a döntésre vár – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök egy televíziós interjúban, számolt be csütörtökön az rbc.ua hírportál alapján a karpatalja.info.

Az Ukrajnának adott F–16-os vadászgépek eldönthetik a háború menetét
F–16-os vadászgép
Fotó: Northfoto

A jelentés szerint Zelenszkij a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta, hogy hogy nehezen alakul az F–16-os vadászrepülőgépek átadásának a kérdése, és most Ukrajna erre a döntésre vár – írta meg a karpatalja.info. „Nagy szükségünk van erre, és arra kérjük Biden elnököt, engedélyezze, hogy az Egyesült Államok megkezdje az ukrán pilóták kiképzését. Azt mondta nekem, hogy dolgoznak majd ezen. Hiszem, hogy az Egyesült Államok lehetőséget biztosít légterünk védelmére.

Az elnök hozzátette, hogy a nyugati vadászgépek szállítása eldöntheti a háború menetét. „Mondtam Bidennek, hogy szükségünk van ezekre az eszközökre, ezek segítenek megvédeni magunkat. Ezért van sürgős szükségünk rájuk” – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy korábban Victoria Nuland, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese kijelentette, hogy az USA tárgyal 4. és 5. generációs vadászrepülőgépek Ukrajnának történő esetleges átadásáról – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink