Külföld

Könnygázzal oszlatta szét a georgiai rendőrség a tüntetést

Könnygázt vetett be kedden a georgiai rendőrség a tbiliszi parlament épületénél tüntetők ellen, akik a külföldi ügynökökről szóló törvény első olvasatban történt elfogadása miatt tiltakoztak.

Könnygázzal oszlatta szét a georgiai rendőrség a tüntetést
Több tüntető európai uniós és amerikai zászlókkal vonult a parlament elé
Fotó: DAVID MDZINARISHVILI / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A kormányzó Georgiai Álom párt által támogatott törvény – elfogadása esetén – előírja, hogy minden, a működési költsége több mint 20 százalékát külföldről kapó szervezet „külföldi ügynökként” regisztráltassa magát, ellenkező esetben súlyos bírsággal sújtják.

Giorgi Garibasvili miniszterelnök korábban Berlinben ismételten támogatásáról biztosította a törvényt, mondván, hogy a külföldi ügynökökkel kapcsolatos intézkedések megfelelnek „az európai és a nemzetközi szabványoknak”.

„Országunk jövője nem függhet, és nem is fog függeni külföldi ügynököktől és külföldi országok kiszolgálóitól” – jelentette ki Garibasvili.

A törvényt első olvasatban kényelmes többséggel fogadta el kedden a parlament a helyi média jelentése szerint.

Bírálói szerint az új jogszabály a 2012-ben elfogadott orosz törvényre emlékeztet, amelyet azóta is a máskéntgondolkodók ellen alkalmaznak.

Több tüntető európai uniós és amerikai zászlókkal vonult a parlament elé, és a „Nemet mondunk az orosz törvényre!" jelmondatot skandálta.

A grúz televízióban látni lehetett, amint a feldühödött tüntetők összecsapnak a rohamrendőrökkel, akik később könnygázt vetettek be. Egy helyi televízió szerint a rendőrség vízágyút is bevetett a tiltakozó tömeg szétoszlatására.

Kapcsolódó írásaink