Külföld

Stratégiai partnerségre lépett Egyiptom és Magyarország + VIDEÓ

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött egymással Egyiptom és Magyarország – jelentette be Szijjártó Péter Kairóban, ahová Orbán Viktor miniszterelnökkel utazott el. Az üzletemberek között az Ikarus cég is képviselteti magát.

Stratégiai partnerségre lépett Egyiptom és Magyarország + VIDEÓ
Szijjártó Péter és Sameh Soukry
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A külgazdasági és külügyminiszter Facebookon jelentette be: a kölcsönösen előnyös együttműködés a nukleáris ipar, a felsőoktatás, a gazdaság és az energiaellátás területét érinti: az atomenergia békés felhasználásáról, a magyarországi ösztöndíjprogramokról, valamint a 2023-2025 közötti felsőoktatási és tudományos munkatervről szól.

Objektum doboz

Még a tárgyalás és az aláírás előtt, kedd reggel egyszer már bejelentkezett a tárcavezető az afrikai ország fővárosából, és azt mondta: államaink régóta együttműködnek, és a háborús válság még szorosabbra fűzte a kapcsolatunkat. „Egyiptom is a béketáborban van, és része annak a globális többségnek, amely kétségkívül Európán kívül esik, viszont mindenképpen azt szeretné, hogy az ukrajnai háború véget érjen” – fogalmazott.

A tárcavezető kitért arra is, hogy több mint húsz magyar üzletember is a delegációval tartott. Ők egy üzleti fórumon vesznek ma részt. Ez azért fontos, mert – ahogy Szijjártó Péter fogalmazott – a világ most számos kihívással néz szembe. A jó egyiptomi–magyar kapcsolatok pedig mind gazdasági, mind energetikai szempontból fontosak. Mindkét ország azonos kivitelezővel és technológiával épít atomerőművi blokkokat, és ennek apropóján egy képzési és technológiai együttműködést fognak aláírni – tette hozzá a miniszter.

Emellett Egyiptom hamarosan, 2026-tól Magyarország földgázellátásába is bekapcsolódik. Továbbá a jövőben a magyar vállalatok is használhatják majd a szuezi különleges gazdasági övezetet. valamint kibővítik az oktatási együttműködést is.

Objektum doboz

A már említett delegációban az Ikarus tulajdonosi köre is képviselteti magát, és üzleti tárgyalásokat folytat. A cég régóta a magyar kormány stratégiai partnere, és fontos szereplője a magyar külgazdaságnak.

A béke pártján

Orbán Viktor később a közösségi oldalán azt írta: „A veszélyek korában felértékelődnek a megbízható partnerek, ezért jöttünk Egyiptomba. Magyarországhoz hasonlóan Egyiptom is a béke pártján áll, és a konfliktus diplomáciai úton történő rendezését szorgalmazza. Minél többen képviseljük ezt az álláspontot, annál nagyobb esélye van annak, hogy a háború minél előbb véget érjen!”

Orbán Viktor és Abd el-Fattáh Szaíd Huszejn Halíl esz-Szíszi egyiptomi elnök
Orbán Viktor és Abd el-Fattáh Szaíd Huszejn Halíl esz-Szíszi egyiptomi elnök
Fotó: MH/Facebook

Kapcsolódó írásaink