Külföld

Saját kárára ontja az USA a fegyvereket Ukrajnába

Az amerikai hadseregnek fel kell készülnie egy esetleges kínai invázióra

Egy nemrégiben megjelent elemzés szerint azzal, hogy az Egyesült Államok hatalmas mennyiségű fegyvert küld Ukrajnába, jelentősen csökkenti a saját védelmi képességeit – írta a V4NA.

Saját kárára ontja az USA a fegyvereket Ukrajnába
Az Egyesült Államok hatalmas mennyiségű fegyvert küld Ukrajnába, jelentősen csökkentve a saját védelmi képességeit
Fotó: AFP/NURPHOTO/MATEUSZ WLODARCZYK

A nyilvánosságra hozott dokumentum arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi állapotok szerint az USA-nak kevesebb mint egy hét alatt elfogynának a nagy hatótávolságú, precíziós irányítású lőszerei egy Kínával vívott háborúban.

Seth Jones, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának (CSIS) egyik vezetője kifejtette, hogy „a hatékony elrettentés részben azon múlik, hogy elegendő lőszer- és egyéb fegyverrendszerkészlettel rendelkezik-e egy ország”.

Ezek a kihívások nem újak. A helyzet most annyiban más, hogy az Egyesült Államok közvetlenül segíti Ukrajnát az Oroszországgal vívott háborúban, ami a második világháború óta a legnagyobb szárazföldi háború Európában, miközben a feszültségek egyre nőnek Kína és az Egyesült Államok között.

Elbridge Colby, a Trump-kormányzat egyik volt vezető védelmi tisztségviselője nemrég azt írta a közösségi oldalán, hogy „a tiltakozások ellenére egyre világosabb, hogy Ukrajna valóban elvonja a figyelmet a prioritásunkról, ami Ázsia, Kína és Tajvan. Elismerhetjük ezt, és megpróbálhatunk alkalmazkodni, vagy tagadhatjuk, és később megfizethetjük ennek az árát”.

Hozzátette, hogy „különösen fontos, hogy számoljunk a valósággal, mert az ukrajnai háború nem úgy néz ki, hogy egyhamar véget ér, és a Tajvan feletti katonai egyensúly romlik”.

Objektum doboz

Mike Pompeo volt külügyminiszter egyetértett azzal, hogy az amerikai hadseregnek fel kell készülnie egy esetleges kínai invázióra.

„Nem tudom, hogy 2024 vagy 2025-ben jön-e el az a pillanat, de keményen kell dolgoznunk, fel kell állítanunk a katonai rendszereinket, és aztán gőzerővel kell dolgoznunk, hogy tovább építkezzünk, együttműködve a térségbeli szövetségesekkel és partnerekkel, hogy elrettentsük Kínát Tajvan lerohanásától”

– mondta a külügyminiszter.

Egy nemrégiben készült amerikai kormányzati jelentés szerint az ukrajnai háború máris lassítja az amerikai erőfeszítéseket Tajvan felfegyverzésére, ugyanis az Egyesült Államok hadiipara nem képes ilyen mennyiségben fegyvereket gyártani.

jelentés szerint a tankgyártó kapacitások például jelenleg a maximumon vannak, ugyanis az ohiói Limában csak egy összeszerelő üzem van, amely már el van foglalva Tajvan és Lengyelország új tankrendeléseivel. Tajvan 108 darab M1A2-es harckocsit rendelt 2019-ben, és az első példányokat várhatóan 2024-ben szállítják le, Lengyelország pedig 250 darab M1A2-es harckocsit rendelt, amelyeket 2025-től szállítanak le.

A CSIS arra figyelmeztetett, hogy az amerikai ipar jelenleg nincs felkészülve egy Kínával vívott elhúzódó háború támogatására. Emellett pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy az amerikai fegyverek gyártása is Kínából származó anyagoktól függ, ami sebezhetővé teszi az Egyesült Államokat és a tőle függő szövetségeseket is.

„Az amerikai védelmi ipar nincs megfelelően felkészülve a mostani kihívásokra. Jelenleg olyan tempóban működik, mintha a világban béke lenne. Ezek a problémák különösen aggasztóak, mivel Kína óriási beruházásokat hajt végre a lőszerek terén, és egyes amerikai kormányzati becslések szerint öt-hatszor gyorsabban szerez be csúcstechnológiájú fegyverrendszereket és felszereléseket, mint az Egyesült Államok”

– tette hozzá a CSIS.

A haditengerészet vezetői is a közelmúltban aggodalmuknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna ellátása fegyverekkel megnehezítheti az amerikai haditengerészet megfelelő felfegyverzését.

Kapcsolódó írásaink