Külföld

A berlini ukrán nagykövet a tűzzel játszana

Szerinte el kell kezdeni a vitát az ország nukleáris státuszának visszaállításáról

Amikor Oroszország megsértette a Budapesti Memorandumot, az atomhatalmak, mindenekelőtt az USA és Nagy-Britannia nem nyújtott teljes biztonsági támogatást Ukrajnának, ezért el kell kezdeni a vitát az ország nukleáris státuszának visszaállításáról – jelentette ki Olekszij Makejev berlini ukrán nagykövet egy rádiós interjúban, számolt be szerdán az rbc.ua hírportál alapján a karpatalja.info.

A berlini ukrán nagykövet a tűzzel játszana
Ukrán katona a bahmuti fronton
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A jelentés szerint a diplomata a Deutsche Welle német rádiónak nyilatkozva elmondta: „Rossz jelzés volt a világ összes országa számára, amelyek rájöttek, hogy valójában csak az atomfegyverek menthetik meg őket egy ilyen agresszor támadásától – írta meg a az rbc.ua hírportál alapján a karpatalja.info. Ezért akarjuk elindítani ezt a vitát.”

A nagykövet megjegyezte, hogy jelenleg nincsenek kész javaslatai arra vonatkozóan, hogy hogyan nézhet ki ez a vita. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az egyik elképzelést Volodimir Zelenszkij elnök terjesztette elő 2022 elején a biztonsági garanciákat nyújtó szerződésre irányuló javaslatával. „Az egész világ számára fontos, hogy ezeket a garanciákat olyan konkrét eszközökkel támogassák, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy Oroszország ne sértse meg őket” – mutatott rá Olekszij Makejev.

Kapcsolódó írásaink