Külföld

Orosz diplomatákat utasított ki Ausztria

Legkésőbb február 8-ig el kell hagyniuk az országot

Ausztria négy orosz diplomatát utasított ki csütörtökön – közölte az ország külügyminisztériuma.

Orosz diplomatákat utasított ki Ausztria
Ketten a bécsi orosz nagykövetségen, ketten pedig Oroszország ENSZ-hez akkreditált állandó képviseletén dolgoztak
Fotó: Tamboly / Image Source / Image Source via AFP

A közlemény szerint az orosz diplomaták a diplomáciai státuszukkal össze nem egyeztethető tevékenységet folytattak, erre gyakran hivatkoznak, ha annak gyanúja merül fel, hogy a diplomaták valójában hírszerzők.

Az orosz diplomatáknak ezért legkésőbb február 8-ig el kell hagyniuk az országot.

Közülük ketten a bécsi orosz nagykövetségen, ketten pedig Oroszország ENSZ-hez akkreditált állandó képviseletén dolgoztak.

„Az orosz nagykövetség két diplomatája olyan tevékenységet folytatott, amely diplomáciai státuszukkal össze nem egyeztethető. Ezért őket nemkívánatos személyeknek nyilvánították a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény 9. pontja értelmében” – közölte az osztrák külügyminisztérium.

A másik két kiutasított diplomata Oroszország ENSZ-hez akkreditált állandó képviseletén dolgozott, és az Egyesült Nemzetek Szervezete és Ausztria közötti megállapodással ellentétes módon jártak el – tudatta a tárca. Az osztrák külügyminisztérium konkrétumokat nem közölt a diplomaták tevékenységével kapcsolatban, a minisztérium szóvivője nem kívánt hivatalosan nyilatkozni.

Bécs jelentős diplomáciai központ, ott van az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (International Atomic Energy Agency) székhelye is.

A nagyobb országok, mint például Oroszország vagy az Egyesült Államok, gyakran külön nagykövetet neveznek ki az ausztriai székhelyű diplomáciai szervezetekhez.

A Reuters hírügynökség szerint Ausztria a második világháború után a hírszerzők központjává vált, elsősorban geopolitikai elhelyezkedésének köszönhetően. A nagy diplomáciai jelenlét miatt számottevő a külföldi titkosszolgálatok jelenléte az országban, amelyek gyakran álcaként használják státuszukat, amely diplomáciai mentességgel jár.
 

Kapcsolódó írásaink