Külföld

A brit tüzérségi ezredek kifogytak a „tüzérségből”

Sebezhető helyzetbe került az Ukrajnának küldött fegyverszállítmányok miatt a szigetország hadserege

A tüzérségi ezredek kifogytak a „tüzérségből” – figyelmeztet a brit sajtó, ahol arról olvasni: Nagy-Britannia kiszolgáltatott helyzetbe kerül, ha átadja Ukrajnának az összes működőképes AS–90-es típusú önjáró lövegét – emlékeztet a hirado.hu.

A brit tüzérségi ezredek kifogytak a „tüzérségből”
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk

A brit hadseregnek állítólag sehol sem maradt nehézfegyverzete az országban, miután az összeset átadta Ukrajnának, hogy segítse az orosz invázió elleni erőfeszítéseket – írja a Daily Mail cikke alapján a hirado.hu.

Miután a védelmi vezetők ígéretet tettek erre, néhány héten belül Ukrajnába szállítanak mintegy harminc AS–90 típusú önjáró löveget (emellett 14 Challenger 2 harckocsit is), ami aggodalomra ad okot, hogy a döntés miatt Nagy-Britannia sebezhető helyzetbe kerülhet – fogalmaz a lap. A lap úgy tudja: a Mobile Fires Platform nevű fegyverkezési program keretében beszerzésre kerülő új fegyverzet csak 2029-ben érkezik meg.

Ez ugyanis azt jelenti, hogy Nagy-Britannia átadja brit szárazföldi erők összes önjáró lövegét: ez a 30 darab, 1993-ban rendszeresített löveg adja ki az öt szárazföldi ezred, így a lovassági alakulatok teljes nehézfegyverzetét.

Sir Patrick Sanders tábornok a Daily Mail által a múlt héten megszerzett levelében kifejtette, hogy Nagy-Britannia számára milyen realitásokkal jár, ha ilyen nagy mennyiségű katonai felszerelést adományoz. 

„Ha feladjuk ezeket a képességeket, akkor átmenetileg gyengébbek leszünk, ezt nem lehet tagadni” – szögezte le a tábornok, hozzátéve: „a harckocsik legénysége és a tüzérek fogják leginkább megérezni ennek hatását”.

Mindemellett a tábornok úgy véli: a döntés azonban lehetőséget teremt arra, hogy felgyorsítsák a hadsereg modernizációját és átalakítását, túltéve Oroszországon.

„Ukrajnának most van szüksége harckocsikra és fegyverekre. Tudom, hogy jó célra fogják használni azokat” – írta levelében Sir Patrick Sanders.

Kapcsolódó írásaink