Külföld

Félnek a csehek a háborúba lépéstől

Komoly kétsége van a cseh lakosság jelentékeny részének a jövőt illetően. Egy friss felmérés szerint a háborútól éppúgy félnek, mint a terroristáktól.

Félnek a csehek a háborúba lépéstől
Háborús installáció Prágában
Fotó: AFP/Alessandro Rampazzo

A cseh lakosság csaknem hatvan százalékának vannak aggodalmai a jövőt illetően, s durván harmaduk a háborútól fél – derült ki abból az országos felmérésből, amelyet az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet készített. A még 2022 végén összeállított anyagból kiviláglik, az állampolgárok ötvenkét százaléka a nemzetközi szervezett bűnözést, a terroristákat (negyvenhét), a menekülteket (negyvenegy) és a radikális vallási mozgalmakat (harmincöt százalék) tartja komoly biztonsági fenyegetésnek.

Ukrajna orosz megtámadása előtt egy esetleges háborútól és a hazájukat is érintő fegyveres konfliktustól a lakosság ötöde rettegett, ám az orosz offenzíva megindulása után e mutató harminckét százalékra emelkedett. A koronavírustól, alig egy évvel a nagy járvány lecsengése után, már csak a népesség egészen elenyésző része tart.

Jelentősen, ötvenegy százalékra bővült azok aránya is, akik valódi biztonsági fenyegetésként tekintenek Moszkvára. Ez sorozatban másodszor jelent emelkedést – először a 2018. novemberi felméréshez képest harminchárom, majd a 2021. júniusihoz viszonyítva pedig tizenhárom százalékponttal.

A háború kiterjedése mellett leginkább a nagymértékű drágulástól (tizenkilenc) és életszínvonaluk romlásától (tizenhat százalék) félnek a csehek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom