Külföld

Házkutatást tartottak több ukrán üzletembernél és politikusnál

David Arahámija megígérte, hogy az ország az Oroszországgal vívott háború alatt megváltozik

Házkutatást tartott az Ukrán Biztonsági Szolgálat szerdán több ukrán politikus és üzletember otthonában, valamint az adóhivatalban – közölte az ukrán kormánypárt frakcióvezetője.

Házkutatást tartottak több ukrán üzletembernél és politikusnál
Házkutatást tartottak több ukrán üzletembernél és politikusnál
Fotó: hirlapszemle.hu

Arszen Avakov volt belügyminiszter saját maga számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportálnak az otthonában egy helikoptervásárlási üzlet miatt tartott házkutatásról.

Az Ukrajinszka Pravda és az RBK televízió honlapja biztonsági vezetőktől úgy értesült, hogy házkutatás folyik Ihor Kolomojszkij milliárdosnál, a Privatbank egykori tulajdonosánál, volt Dnyipropetrovszk megyei állami közigazgatási vezetőnél is.

A házkutatásokról szóló hírt az ukrán elnök pártjának, a Nép Szolgájának frakcióvezetője, David Arahamija később megerősítette, de arra nem tért ki, milyen ügyben vizsgálódnak. A politikus, aki a Telegram üzenetküldő alkalmazásra kitett üzenetében megígérte, hogy az ország az Oroszországgal vívott háború alatt megváltozik, hozzátette, hogy házkutatás folyik az Ukrán Adóhivatalnál is, és szerdán meneszteni fogják a vámhivatal vezetőségét.

Ukrán korrupcióellenes vezetők nyolc másik gyanúsított ügyében is vizsgálatot folytatnak a Kolomojszkijhoz valaha közel álló Ukrtatnafta és az Ukrnafta állami olajvállalatnál történt 40 milliárd hrivnya (390 milliárd forint) értékű sikkasztás ügyében.

Az Egyesült Államok 2021-ben szankciókkal sújtotta Kolomojszkijt „kiterjedt korrupcióban való érintettsége” miatt. Az amerikai hatóságok állítása szerint a milliárdos és egyik üzleti partnere az Egyesült Államokban is sikkasztott. Az ukrán üzletember tagadta a vádakat.

Nyomozás indult Vadim Sztolar, a betiltott Ellenzéki Patform - Az Életért nevű párt képviselője ellen is terrorizmus finanszírozásának gyanújával - közölte Alekszij Honcsarenko parlamenti képviselő Telegram-csatornáján. További részletek egyelőre nem ismeretesek.

Kapcsolódó írásaink