Külföld

Új törvény szigorítaná a szabad véleménynyilvánítást Iránban

Akár 15 évi szabadságvesztésre is ítélhetik a „bűnösöket”

Iránban egy új törvény szigorítaná a szabad véleménynyilvánítást, akár többévi börtönbüntetést is kaphat majd, aki „hamis kijelentésekkel” megzavarja a közrendet ” jelentette az Etemad című iráni napilap hétfőn a honlapján.

Új törvény szigorítaná a szabad véleménynyilvánítást Iránban
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/NurPhoto/Morteza Nikoubazl

Az újság beszámolója szerint akik olyan „hamis kijelentéseket” tesznek, amelyekkel „megzavarják a közrendet, bizonytalanságot idéznek elő az országban, kárt tesznek másokban vagy más tulajdonában”, azokat akár 15 évi szabadságvesztésre is ítélhetik.

Ezenkívül pénzbírsággal és a munkaerőpiacról való, tízévi kizárással is büntethetik azokat, akik kritizálják az állami vezetést.

Az egyelőre nem tisztázott, ki dönti el, hogy mi minősül hamis kijelentésnek. Az újság szerint a törvényjavaslat különös figyelmet fordít azokra a közismert személyekre, akik szélesebb körben képesek befolyásolni a közvéleményt.
A muszlim ország kormánya decemberben már elfogadott egy törvényjavaslatot, amely az álhírek terjesztését szankcionálja. A hétfői javaslat indoklásaként azokat az állítólagos kritizáló megjegyzéseket idézték, amelyeket az országban szeptemberben kitört tüntetéshullám alatt hangoztattak a tiltakozók.

Iránban szeptember közepén országszerte tiltakozásba kezdtek az emberek, mert az erkölcsrendészet őrizetbe vette a 22 éves Mahsza Aminit, aki a kötelezően viselendő fejkendőt nem az előírás szerint hordta. A fiatal kurd lány a fogságban életét vesztette.

Iránban az elmúlt hónapokban hozzávetőlegesen húszezer embert vettek őrizetbe a tüntetések miatt, több tucatnyit halálra vagy korbácsolásra ítéltek. Eddig legalább négy ember halálos ítéletét hajtották végre.

Kapcsolódó írásaink