Külföld

Iráni ajatollah: Nem szabad erőszakkal kényszeríteni a nőket a muszlim kendő viselésére

Nem szabad erőszakkal kényszeríteni a nőket a muszlim kendő viselésére – közölte pénteken Irán egyik fő síita vallási vezetője.

Iráni ajatollah: Nem szabad erőszakkal kényszeríteni a nőket a muszlim kendő viselésére
A konzervatív megszólalásairól ismert szellemi vezető toleranciára szólított fel
Fotó: mh

Nasszer Makarem Sirázi nagyajatollah a kulturális miniszterrel, Mohamed-Mehdi Eszmadlival folytatott csütörtöki találkozója után azt mondta, „Véleményem szerint nem lehet erőszakkal és nyomásgyakorlással megoldani a hidzsáb viselésének kérdését.” A konzervatív közéleti megszólalásairól ismert síita szellemi vezető hozzátette, „Az államelnöknek és a minisztereknek is tisztában kell lenniük nehéz helyzetükkel, mert az ellenség valóban nagyon aktív, de ennek ellenére van még kiút ebből a helyzetből.”

Szerdán Ezatollah Zarghami örökségvédelmi és idegenforgalmi miniszter is „nagyobb toleranciára szólított fel azokkal az iráni nőkkel szemben, akik nem viselik nyilvános helyeken a muszlim kendőt”.

Iránban január 10-én jelentették be az igazságügyi hatóságok hogy ismét súlyos büntetés, például száműzetés várhat azokra a nőkre, akik nem viselik a kötelező fejkendőt.

A fejkendő viseletének kérdése egy 22 éves kurd nő, Mahsza Amini halálát követően került az érdeklődés középpontjába Iránban: Aminit azért vette őrizetbe az iráni erkölcsrendészet, mert állítólag nem az előírásoknak megfelelően viselte a hidzsábot. Amini fogvatartása alatt, szeptember 13-án meghalt. A teheráni rendőrség tagadta, hogy az őrizetbe vételnek köze lett volna a nő halálához, aminek oka a közlésük szerint hirtelen szívelégtelenség volt. A fiatal nő halála országos tiltakozást váltott ki, és a tüntetéseken sok nő jelent meg fejkendő nélkül.

Kapcsolódó írásaink