Külföld

Hollandiában 44 százalékkal nőtt a menedékjogi kérelmek száma tavaly

A menedékjogot kérelmezők legnagyobb csoportját szíriai állampolgárok tették ki

A 2021-es adatokhoz képest 44 százalékkal többen adtak be menedékjog iránti kérelmet tavaly Hollandiában – ismertette hétfőn a Dutch News című, angol nyelvű holland hírportál a CBS holland statisztikai hivatal jelentését.

Hollandiában 44 százalékkal nőtt a menedékjogi kérelmek száma tavaly
Negyvennégy százalékkal többen adtak be menedékjog iránti kérelmet tavaly Hollandiában (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

A hivatal szerint hét év elteltével tavaly próbáltak a legtöbben menedékjogot szerezni Hollandiában, számuk meghaladta a 35 ezret.

Mint közölték, a beadott kérelmek megnövekedett száma a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett beutazási korlátozások március végi enyhítését tükrözi, noha az Európai Unión kívülről érkező, oltatlan beutazókra vonatkozó tilalom szeptemberig maradt érvényben.

A menedékjogot kérelmezők legnagyobb csoportját szíriai állampolgárok tették ki, akik az összes kérelem 36 százalékát adták be tavaly. A magukat szír állampolgárnak valló kérelmezők száma ötvenszázalékos növekedést mutat a 2021-ben érkezők számához képest. A szíriaiak után a legtöbben afgán, török, majd jemeni állampolgárok kívántak menedékjoghoz jutni tavaly Hollandiában.

A CBS jelentése kitért arra is, hogy tavaly 10 925-en voltak azok, akik már korábban menedékjogot kapó családtagokhoz érkeztek Hollandiába, számuk közel 800-zal növekedett 2021-hez képest.

A hírportál emlékeztetett: a holland kormány ősszel korlátozásokat próbált bevezetni a családegyesítés címén érkezők számának mérséklésére azzal a céllal, hogy enyhítse a menekültügyi és elszállásolási rendszerre nehezedő nyomást, azonban az érintettek javára hozott sorozatos bírósági döntések miatt felfüggesztették a vonatkozó tárgyalásokat.

Tavaly 590 orosz állampolgár kért menedékjogot Hollandiában, ami háromszorosa a 2021-es adatoknak.

A február 24-én Ukrajna ellen indított háború óta 87 ezer ukrán állampolgár érkezett Hollandiába, ők ideiglenes védelemre jogosultak, ennek révén kaphatnak egészségügyi ellátást, betölthetnek állást, és a gyerekeik járhatnak állami iskolába.

Kapcsolódó írásaink