Külföld

Halállal végződő rendőri intézkedés miatt tüntettek

Memphisben és New Yorkban is a rendőri erőszak ellen léptek fel

Tennessee állam fővárosában péntek estére hirdettek felvonulást a 29 éves Tyre Nichols emlékére.
 

Halállal végződő rendőri intézkedés miatt tüntettek
A rendőri erőszak ellen tüntettek Memphisben és New Yorkban
Fotó: SCOTT OLSON/Getty Images via AFP

Több százan gyűltek össze táblákkal, az élő felvételek alapján a lezárt autópályán senkit nem engednek közlekedni. A városvezetés és a hatóságok attól tartottak, hogy a tiltakozás erőszakba fordul, ezért pénteken a Nemzeti Gárda ezer tagját helyezték készenlétbe.

Radikális csoportok este 8 órára New York városába is tüntetést hirdettek meg, Seattle-ben szintén utcára hívták tagjaikat.  
Az áldozat rokonai és Memphis rendőrfőnöke békés tiltakozást kértek. Megszólalt az ügyben Joe Biden is. Az elnök pénteken közleményt adott ki arról, hogy beszélt az áldozat szüleivel. Arra figyelmeztette azokat, akik igazságot követelnek, hogy ne válasszák az erőszak és rombolás útját, mert az „erőszak soha nem elfogadható". Felhívta a figyelmet, hogy a döntéshozóknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a büntető igazságszolgáltatás rendszere méltányos és pártatlan legyen, valamint egyenlő elbírálásban részesítsen mindenkit, figyelembe véve az emberi méltóságot.

Tyre Nicholst még január 7-én az esti órákban állították meg figyelmetlen vezetés miatt. A pénteken nyilvánosságra hozott felvételek alapján a gyanúsítottat a járőrök kirángatták autójából és megpróbálták megbilincselni, aki dulakodás után elszaladt. Az intézkedés során a rendőrök paprikasprayt és elektromos sokkolót használtak, a felvételek alapján rúgások és ütések is érték a megállított autóst.

Miután a férfi légzési nehézségekre hivatkozott, kihívták hozzá a mentőket, akik már válságos állapotban szállították kórházba. Tyre Nichols 3 nappal később belehalt a sérülésekbe.

Az öt intézkedő rendőrt az eset után néhány nappal elbocsátották, csütörtökön pedig hivatalosan is vádat emeltek ellenük, és őrizetbe vették őket. A vád ellenük emberölés, súlyos bántalmazás, valamint hivatali kötelesség megsértése és súlyosított emberrablás.

A gyilkossággal megvádolt öt rendőr és az áldozat is afroamerikai. Az áldozat családjának ügyvédei üdvözölték a vádemelést. A jogi képviselők még kedden közleményt adtak ki a boncolás eredményéről, amely egy független és elismert szakértő vizsgálatára hivatkozva azt írta, hogy „Tyre súlyos ütlegelés okozta kiterjedt vérzéses sérüléseket szenvedett el".

Memphis rendőrfőnöke szerdán az öt járőr cselekedetét „kegyetlennek, hanyagnak és embertelennek" nevezte. Hatósági tisztségviselők arról is beszámoltak, hogy az intézkedésben érintett két tűzoltót felmentettek a szolgálat alól. Azokról van szó, akik a kihívott sürgősségi egységgel értek a helyszínre. Jelenleg is zajlik a belső vizsgálat.

Kapcsolódó írásaink

Tüntetők támadtak rendőrökre Párizsban

ĀAz erőszakos tüntetők autókat gyújtottak fel, kirakatokat törtek be -  Macron szerint a rendőrök túl sok színesbőrű embert igazoltatnak, a rendőrszakszervezet erre azt válaszolta: ezentúl majd senkit sem ellenőriznek+ VIDEÓK