Külföld

Tüntetők támadtak rendőrökre Párizsban

Csuklyás, maszkos tüntetők támadták meg a rendőröket Párizsban az újabb, szombati tömegtüntetésen.

Tüntetők támadtak  rendőrökre Párizsban
Újabb erőszakos tüntetés Párizsban - rendőröket támadtak meg
Fotó: AFP/ ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

A fővárosban a menet éléhez csatlakozó csaknem ötszáz anarchista rendbontó - a franciaországi tüntetéseken már megszokott menetrenddel ellentétben - ezúttal nem a felvonulás végi oszlatáskor kereste az összetűzést a rendőrökkel, hanem már a megmozdulás elején, amelyet nagy erőkkel biztosított a rendőrség.

A főváros északkeleti részén, a Gambetta sugárúton, több kirakatot megrongáltak, betörtek egy szupermarketbe, egy ingatlanügynökségbe és egy bankba, gépkocsikat gyújtottak fel, megakadályozva ezzel azt, hogy több ezer tüntető végig tudjon menni a felvonulás kijelölt útvonalán a Köztársaság térig.

„Mindenki utálja a rendőrséget”, „anti, anti, antikapitalisták” felkiáltással az úgynevezett black blocs csoportok barikádokat is emeltek és utcakövekkel megdobálták a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak.

A rendőrség délután 6 óráig 30 embert állított elő.

Szinte minden francia nagyvárosban ismét utcára vonultak a törvény ellen tiltakozók, de több helyen, Bordeaux-ban, Montpellier-ben, Lyonban is betiltotta a prefektúra a megmozdulásokat a belvárosokban, a rendbontásokról tartva.

Az országos megmozdulást eredetileg a szakszervezetek hirdették meg hagyományosan december első szombatján a létbizonytalanság növekedése elleni tiltakozásul. A felvonuláshoz azonban csatlakoztak a rendőri erőszakot és a nemzetbiztonsági törvény módosítását több hete bíráló jogvédő szervezetek is.

Nemcsak rendőröket támadtak meg a tiltakozók, hanem kocsikat gyújtottak fel és sorra törték be az üzletek kirakatait.

Videón az látszik, hogy egy, a tombolást filmezőt is megtámadtak.

Objektum doboz

Más felvételeken pedig látszik, hogy rendőröket támadtak meg.

Objektum doboz

Több ezren vonultak utcára a francia fővárosban, akik Franciaország a rendőrök jogainak országa és a belügyminiszter lemondását követelő transzparenseket tartottak. 

Többen kalapácsokat is vittek magukkal, az utcaköveket törték fel, azokkal dobálták a rendőröket.

 Macron szerint a rendőrök túl sok színesbőrű embert igazoltatnak, a rendőrszakszervezet erre azt válaszolta: ezentúl majd senkit sem ellenőriznek

Macron elnök a hagyományos bal- és hagyományos jobboldal között próbál mozogni megválasztása óta, sőt, már kampányának is ez volt a lényege: egy harmadik, új erő. Nem feledve, hogy Macron a volt szocialista kormány gazdasági minisztere volt, azaz egy baloldali politikus, 2017-es megválasztása óta felváltva próbál megfelelni a két oldalnak. Most éppen a baloldalnak, és főleg a szélsőbalnak próbált kedveskedni, afféle BLM-aktivistaként voltaképpen rasszistának bélyegezte saját rendőrségét.

 Emmanuel Macron francia államfő pénteken visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint a kormányzati intézkedések miatt csökkennek a szabadságjogok Franciaországban. Szerinte Franciaországot karikatúraszerűen festik le a mostani vita kapcsán.

Az államfő ugyanakkor elismerte, hogy létezik rendőri erőszak, amelyet egyértelműen elítélt. De elítélte azt is, hogy a rendőri erőszak „jelszóvá vált olyan emberek számára, akiknek politikai szándékaik vannak”. Kiemelte, hogy a rendőrök elleni erőszakot is el kell ítélni, amelynek elkövetői „teljesen elvadult emberek”.
 

Kapcsolódó írásaink