Belföld

Máig forró emlék 2006 ősze

Az elmúlt években több olyan nemzetközi esemény is történt, amelyek a 2006-os hazai rendőrattakkal párhuzamba állíthatók, ám a 15 évvel ezelőtti eseménysorozat különleges abban a tekintetben, hogy a hatósági erőszak mértéke máig példátlan, az események politikai háttere pedig tisztázatlan. A XXI. Század Intézet Mozgásban című műsorának vendégei László András, nemzetközi kapcsolatok szakértő és Kosztur András, az intézet vezető kutatója a 2006-os eseményeket helyezték mai kontextusba. 

Máig forró emlék 2006 ősze
A XXI. Század Intézet műsorában a 15 évvel ezelőtti eseményeket helyezte kontextusba
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A vendégek egyetértettek abban, hogy a rendőri erőszak kérdésében a balliberális többségű nyugati média rendre kettős mércét alkalmaz és csak azon ellenfeleit marasztalja el, akik geopolitikai vagy ideológiai szempontból eltérnek az általuk megszabott véleménysodortól - tudatta honlapján megjelentetett összefoglalójában a XXI. Század Intézet.

„Egy demokratikus országban senki nem kérdőjelezi meg a véleménynyilvánítás szabadságát, amelynek szerves részét képezik a tüntetések is, azonban a fizikai erőszak alkalmazását el kell ítélni minden esetben, ahogyan az 2006-ban is történt. Az őszödi beszéd különleges helyzetet hozott létre Magyarországon, hiszen egy politikai vezetőtől hallottuk, hogy két éven át hazudott és egyáltalán nem kormányozta az országot. Egy ilyen erőteljes lelepleződés általában nem jellemző, nemzetközi színtéren sem” – fejtette ki László András.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink