Krónika

Minneapolis 27 millió dollárt fizet kártérítésként George Floyd családjának

Minneapolis városa pénteken beleegyezett abba, hogy 27 millió dollárt - több mint 8 milliárd forintot - fizet George Floyd családjának kártérítésként, amiért az afro-amerikai férfi tavaly május végén rendőri intézkedés közben életét vesztette.

Minneapolis 27 millió dollárt fizet kártérítésként George Floyd családjának
George Floyd arcképét viselő amerikai állampolgár - a pólón Floyd utolsó szavai, melyek a tüntetések egyik szlogenjévé váltak: „Nem kapok levegőt”
Fotó: Mark Felix / AFP

A 46 éves Floyd halálát fulladás okozta, mert egy rendőr - Derek Chauvin - kilenc percen át térdelt a nyakán. A férfit azért vették őrizetbe, mert hamis pénzzel akart fizetni, erőszakot pedig azért alkalmaztak, mert Floyd ellenállt.

Az eset tüntetések sorozatát váltotta ki az Egyesült Államokban és a világ számos országában a rendőri erőszak és a fajgyűlölet ellen.

Minneapolis város tanácsának tagjai egyhangúlag szavazták meg a 27 millió dolláros kártérítést. Floyd családja elégedett az összeggel.

Két éve egy fehér bőrű asszony vesztette életét rendőri intézkedés közben, az ő családjának 20 millió dollárt fizetett a város.

Floyd őrizetbe vételében négy rendőr vett részt, mindegyiküket elbocsátották és vádat emeltek ellenük. Chauvin pere e hét hétfőn kezdődött, három kollégája csak augusztusban áll bíróság elé.
 

Kapcsolódó írásaink

A rasszizmus mást jelent, mint eddig

ĀAz úgynevezett kritikai fajelmélet ideológiája táplálja a Black Lives Matter és más szélsőbaloldali szervezetek erőszakos fellépését az Egyesült Államokban

Elbúcsúztatták George Floydot

ĀAz amerikai legfőbb ügyész „szélsőséges agitátorokat és külföldi szereplőket” vádol az erőszak szélesítésével