Külföld

Horvát elnök: Lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zágrábnak „semmiképpen sem szabad segítenie” Ukrajnát katonailag

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa „háborút vív Oroszország ellen”, és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és sok szerencsét kívánt Berlinnek, mint a második világháborúban – írja az oroszhirek.hu.

Horvát elnök: Lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem
Zoran Milanovic horvát elnök
Fotó: AFP/Kisbenedek Attila

Horvátországnak „semmiképpen sem szabad segítenie” Ukrajnát katonailag – mondta Milanovic Split kikötővárosában tett látogatása során. „Azt akarják, hogy belépjünk a háborúba?”

Az ukrajnai konfliktust Washington és Moszkva közötti konfliktusként jellemezve emlékeztette az újságírókat, hogy bírálták, amiért csupán a kijevi védelmi miniszter szavait ismételte, miszerint a jelenlegi konfliktus a NATO és Oroszország közötti „proxy háború”.

„Most a német külügyminiszter azt mondja, hogy egységesnek kell lennünk, mert – idézem – háborúban állunk Oroszországgal. Ezt nem tudtam” – mondta Milanovic.

„Lehet, hogy Németország háborúban áll Oroszországgal, de akkor sok szerencsét, talán ezúttal jobban alakul, mint 70 évvel ezelőtt.”

A horvát elnök értetlenül áll az előtt, hogy ilyen kijelentést nem Olaf Scholz kancellártól, hanem a német Zöldek vezetőjétől hall, amely párt szerinte korábban egy az USA és a Szovjetunió ellen egyaránt fellépő pacifista párt volt.

„Ha háborúban állunk Oroszországgal, akkor nézzük meg, mit kell tennünk. De nem fogjuk kikérni Németország véleményét” – tette hozzá Milanovic.

„Hagyjuk, hogy kitalálják, ki ott a tényleges kancellár. Régóta vagyok a politikában, és az országunk sok mindenen ment már keresztül, de ilyen őrültséget még nem láttam.”

Ami a harckocsikat illeti, „orosz vagy amerikai, ugyanúgy égnek” – mondta Milanovic, megjegyezve, hogy az Ukrajnának szánt páncélosszállítmányok – amelyeket az Egyesült Államok és Németország jelentett be a héten – csak meghosszabbítják a harcokat.

„Azok a tankok éghetnek, vagy elérhetik a Krímet, de Horvátországnak semmi köze nem lesz hozzá” – hangsúlyozta. A szociáldemokrata elnök gyakran került összetűzésbe a parlamenti többséggel Horvátország Ukrajna-politikája miatt. Éppen a múlt hónapban Milanovic ellenezte Zágráb részvételét az ukrán csapatok kiképzését célzó uniós programban, mondván, hogy az ellentétes Horvátország alkotmányával.

Hacsak az Egyesült Államok és Oroszország nem folytat valamilyen tárgyalást, a világ „lassan a harmadik világháborúba csúszik” – tette hozzá Milanovic. „Egyesek szerint ez már elkezdődött, de nekem fenntartásaim vannak.”

Kapcsolódó írásaink