Külföld

Vlagyimir Putyin ma már a NATO és a Nyugat ellen vív háborút, véli egy brüsszeli hivatalnok

Joe Biden amerikai elnök szerdán jelentette be, hogy az Egyesült Államok Abrams típusú harckocsikat küld Kijevnek

Oroszország „új fejezetet” nyitott az Ukrajna elleni háborújában azzal, hogy „válogatás nélkül hajt végre támadásokat a polgári lakosság és nem katonai célpontok ellen” – jelentette ki Stefano Sannino, az Európai Unió külügyi szolgálatának főtitkára egy pénteki tokiói sajtóértekezletén, amely ázsiai-csendes-óceáni körútjának része.

Vlagyimir Putyin ma már a NATO és a Nyugat ellen vív háborút, véli egy brüsszeli hivatalnok
Stefano Sannino, az Európai Unió külügyi szolgálatának főtitkára
Fotó: AFP/Elvis Barukcic

Vlagyimir Putyin orosz elnök a kezdeti „különleges hadművelet” koncepciójától elmozdulva ma már „a NATO és a Nyugat ellen vív háborút” – tette hozzá.

A magas rangú uniós tisztségviselő méltatta, hogy Németország és az Egyesült Államok katonai felszerelésekkel támogatja Ukrajnát. Állítása szerint a német és amerikai harckocsikat azért küldik Kijevnek, hogy segítsék az ukránok védekezését a háborúban, nem pedig azért, hogy támadások végrehajtására tegyék őket képessé.

„A fegyverszállítások újabb fejleménye a helyzet változásából adódott, abból, hogy Oroszország új fejezetet nyitott a háborúban” – mondta Sannino, hozzátéve, hogy az EU Moszkvával szemben „csak a lehetőséget adja meg az ukránoknak arra, hogy életeket mentsenek, meg tudják védeni magukat a barbár támadásokkal szemben”.

Joe Biden amerikai elnök szerdán jelentette be, hogy az Egyesült Államok Abrams típusú harckocsikat küld Kijevnek, ezzel összehangoltan pedig Németország is közölte, hogy Leopard–2 harckocsikkal is segíti Ukrajnát az orosz támadás elleni védekezésben.
 

Kapcsolódó írásaink