Külföld

Fokozódik a feszültség az EP-választások miatt

Az olasz miniszterelnökkel való szövetkezés átrendezheti az erőviszonyokat Brüsszelben

Miközben a szocialista és liberális politikusok dühöngenek az őket érintő korrupciós botrány miatt, addig a jobboldal azon dolgozik, hogy egyesítse az erőit – hívta fel a figyelmet a Politico. A brüsszeli lap rávilágít: nem véletlen, hogy az elmúlt hónapokban egymás után keresik fel meghatározó uniós politikusok az olasz miniszterelnököt.

Fokozódik a feszültség az EP-választások miatt
A Néppárt frakcióvezetője jövőbeli szövetségről tárgyalt az olasz miniszterelnökkel
Fotó: La Repubblica

Az Európai Parlament néppárti frakcióvezetője már január elején felkereste az olasz kormányfőt, hogy az EPP és az ECR közötti szövetség jövőjéről tárgyaljanak. Giorgia Meloni ugyanis az elnöke a jobboldali Európai Konzervatívok és Reformerek elnevezésű képviselőcsoportnak. A két politikai tömörülésnek egy közös célja biztosan van, háttérbe akarják szorítani a szocialistákat és a liberálisokat.

Számos kérdésben azonban nincs egység az EPP és az ECR között. Ilyen például a migráció, az LMBTQ-jogok, valamint a nemzeti szuverenitás kérdése.

A Politico úgy fogalmazott: az előrejelzések szerint a 2024-es EP-választáson az ECR képviselőcsoport biztosan növelni tudja támogatottságát, miközben az elmúlt években meggyengült Néppártnak szövetségesre lesz szüksége, hogy megtarthassa a legfontosabb pozíciókat az uniós intézményekben, anélkül, hogy a szocialistákkal, a liberálisokkal vagy a Zöldekkel kellene egyezkednie.

A Politico szerint az EPP nagy veszteségeket szenvedett az elmúlt években, míg az ECR egyre népszerűbb. A brüsszeli lap szerint viszont aggodalomra ad okot, hogyha a két párt szövetséget köt, akkor még nagyobb hatalomhoz juthatnak a radikális jobboldali vezetők.

Az EPP főtitkára azt nyilatkozta, hogy nyitott az együttműködésre. A Néppárt egy része azonban már az összefonódás gondolatától is frászt kapott.

Az EPP lengyel delegációjának vezetője közölte: öngyilkosság lenne egyesíteni az erőiket, mivel az azt jelentené, hogy összeállnának az euroszkeptikus, szélsőjobboldali erőkkel, akik nem erősebb, hanem gyengébb Európát akarnak.

A német kereszténydemokraták is szkeptikusak. Attól tartanak, hogy az EPP–ECR szövetség megnyitja az utat a radikális jobboldal előtt, és olyan politikusok kerülhetnének vezető pozíciókba, akik korlátozottabb hatáskört akarnak adni Brüsszelnek.

Szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy egy EPP–ECR együttműködés megváltoztathatja az erőviszonyokat az Európai Parlamentben és az Európai Tanácsban is.

Politikai elemzők szerint az egyezséget veszélybe sodorhatja, hogy Giorgia Meloni jó viszonyt ápol a magyar miniszterelnökkel, Orbán Viktorral, akitől rettegnek Brüsszelben.

Emellett az is beárnyékolja az együttműködést, hogy Meloni azt követeli, hogy Brüsszel reformálja meg a menekültügyi szabályokat, helyezzen nagyobb hangsúlyt a külső határok védelmére. Szintén rossz pont Meloninak, hogy ellenzi az LMBTQ-propagandát.

Egy neve elhallgatását kérő uniós tisztségviselő úgy fogalmazott: érezhető, hogy már elkezdődtek az alkudozások és a szövetségesek keresése Brüsszelben, arról azonban sokan megfeledkeznek, hogy a nemrég kirobbant korrupciós botrányba még több tucat EP-képviselő bukhat bele.

FORRÁS: Euractiv, Politico

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom