Külföld

Burkina Faso északi részén többen meghaltak dzsihadisták támadásában

Egyre több támadást hajtanak végre az Al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető szélsőséges csoportok

Legalább húsz ember, köztük 18 civil önkéntes halt meg csütörtökön két feltételezett dzsihadista támadásban Burkina Faso északi és északnyugati részén – közölték pénteken biztonsági források.

Burkina Faso északi részén többen meghaltak dzsihadisták támadásában
Burkina Faso új katonai vezetője, Ibrahim Traoré
Fotó: AFP/ANADOLU AGENCY/STRINGER

 Az Önkéntesek a Haza Védelméért (VDP) katonai egység tisztviselője elmondta, hogy az első támadás helyőrségük ellen irányult Rakoegtengában, az északi Bam tartományban. Hat emberük elesett. A támadásban életét vesztette egy nő is. Tucatnyian megsebesültek, többen köztük súlyosan. A sebesülteket a fővárosba szállították kezelésre.

A tájékoztatás szerint a második támadás az északnyugati Nayala tartományban történt. Itt egy önkéntesek és katonák által kísért gépkocsioszlopon ütöttek rajta a dzsihadisták. Egy tucatnyi önkéntes meghalt, valamint egy civil.

Burkina Faso, különösen annak északi felében, 2015 óta egyre több támadást hajtanak végre az Al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető szélsőséges csoportok. Ezrek haltak meg és legalább kétmillióan kényszerültek lakóhelyüket elhagyni.

A múlt héten Burkina Faso északi részén, Arbinda közelében mintegy 60 nőt és csecsemőt raboltak el feltételezett dzsihadisták.  

Ibrahim Traoré százados, a szeptember 30-i államcsíny után hatalomra került ideiglenes elnök célul tűzte ki a „terrorista hordák által elfoglalt területek visszafoglalását”. A szélsőségesek az ország területének negyven százalékát tartják ellenőrzésük alatt.
 

Kapcsolódó írásaink