Külföld

Felfegyverkezett újnáci fiatalok randalíroztak Újvidék központjában

Ketten megsérültek

Hétfő éjszaka három fiatal randalírozott, és támadt rá a vendégekre Újvidék központjában a Crni ovan nevű bárban. A támadásban két személy könnyebb sérüléseket szerzett – írta meg a vajma.info.

A maszkos támadók fiatal férfiak voltak, akik bokszerekkel, baseballütőkkel és macsétákkal felfegyverkezve törtek be a szórakozóhelyre, számolt be az esetről a Szerbiai Rádió és Televízió (RTS) alapján a vajma.info. Hozzátették, a két sérült közül az egyik a Crni ovan nevű bár tulajdonosa, aki az ütések következtében zúzódásokat szenvedett, illetve egy vendég, akinek a zúzódásokon kívül még egy vágás is van az alkarján.

Megjegyezték, az N1 és a nova.rs információi szerint a támadók egy újnáci csoport tagjai, akik a szórakozóhelyre való betöréskor ürügyként a szerb zászlót keresték, majd miután nem kaptak kielégítő választ a kérdésükre, betörték a klub ajtajának és ablakának üvegét. A hely tulajdonosa úgy nyilatkozott, hogy az elkövetők egyértelmű fasiszta jelképeket viseltek: horogkeresztet, amerikai konföderációs zászlót és a Zentropa fasiszta ideológia szimbólumait.

Kiemelték, az RTS információi szerint a legfiatalabb, mindössze 21 éves elkövetőt, M.G.-t gyorsan megtalálták, de később a 22 éves S.D.-t és a 23 éves D.A-t is elfogta a rendőrség. Az ügyben eljárás indult.

Kifejtették, Milan Đurić, Újvidék polgármestere azonnal reagált az eseményre. Az újságírók előtt tartott tájékoztatón gratulált a rendőrségnek, egyben köszönetét fejezte ki a gyors és sikeres beavatkozásért, hogy a helyszínelés után rendkívül gyorsan elkapták a három elkövetőt.

A polgármester elítélte a támadást, és hozzátette, hogy a városban, amely évszázadok óta ápolja az összetartozás eszméjét és a jószomszédi kapcsolatokat, elfogadhatatlan az erőszak, valamint a nemzeti és a vallási gyűlölet bármely formája. Đurić reményei szerint a támadás további vizsgálata során minden részletre fény derül, az elkövetők pedig megfelelő büntetést kapnak.

Brankica Jovanović esélyegyenlőségi biztos is elítélte a neofasiszták által elkövetett támadást, és közölte: nagyon fontos időben reagálni ezekre az eseményekre, mert a rasszizmus és annak bárminemű formája nem fog egyszerűen eltűnni, ha nem vesszük figyelembe, és egyszerűen ignoráljuk a jelenlétét, írja az RTS.

Az esélyegyenlőségi biztos szerint az etnikai alapú megkülönböztetést és az általa kiváltott támadás semmilyen formáját nem szabad tolerálni. Az újvidéki esettel kapcsolatban megemlítette a korábbi szarajevói támadást is, ahol szerb szülőket és gyerekeket támadtak meg.

Jovanović szerint az oktatásnak kulcsszerepe van a szélsőségek visszaszorításában. Ugyanakkor az illetékes intézmények feladata is, hogy megfelelően reagáljanak ezekre a veszélyes, mások iránt gyűlöletet szító magatartásformákra – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink