Külföld

Új átkelőre van szüksége Újvidéknek

Új híd épül Újvidéken. A beruházásra a megnövekedett autóforgalom miatt égető szükség van, ám a sodrosi városrész lakóinak tetszését kevéssé nyerte el a projekt.

Új átkelőre van szüksége Újvidéknek
Az új átkelő látványterve
Fotó: Milos Vucevic közösségi oldala

Több száz polgár tiltakozott vasárnap Újvidék sodrosi városrészén egy tervezett híd ellen – írta meg hétfőn a Vajdaság Ma. Mint olvasható, a demonstráció résztvevői áttörtek a felállított kordonon majd összecsaptak a rendőrökkel. A tumultusban két nő sérült meg, négy aktivistát pedig őrizetbe vettek. Igaz, őket tegnap este szabadon is engedték.

Az események nyomán megszólalt Ana Brnabić kormányfő is, aki az új híd szükségességéről beszélt. Mint mondta, nem érti, hogy az emberek miért tiltakoznak valami ellen, ami százezrek számára jelent fejlődést és jobb életminőséget. Végső soron, mindez hozzájárul a környezetvédelemhez is, hiszen szörnyű az a légszennyezés, amelyet az utcák zsúfoltsága okoz – mondta Brnabić a Pink TV-nek nyilatkozva.

Utalt rá, büszke a demokráciára Szerbiában, ahol az emberek bármi ellen tiltakozhatnak – ha viszont valaki megtámadja a rendőrséget, akkor arra reagálni kell. Hozzátette, ez tényleg az utolsó védelmi vonal.

Az új átkelő az Európa sugárutat és Kamenicát köti majd össze. Mint Miloš Vučević újvidéki polgármester közléséből kiderül, a viadukt hossza 1387 méter, szélessége pedig 29,4 méter lesz, s irányonként két-két forgalmi sáv, valamint két gyalog és kerékpárút kap rajta helyet. Becslések szerint az építkezés mintegy százharmincmillió euróba kerül majd. Szerbia egyébként kínai partnerekkel együttműködve valósítja meg az átkelőt, amely egy nemzeti jelentőségű projekt.

Kapcsolódó írásaink