Külföld

Romániában már tizenöt halálos áldozatot követelt a járvány

Immár 15 halálos áldozatot követelt Romániában az utóbbi évek legsúlyosabb influenzajárványa, a megbetegedések száma pedig hétről hétre növekszik – derült ki a román közegészségügyi intézet (INSP) csütörtökön közzétett heti összesítéséből.

Romániában már tizenöt halálos áldozatot követelt a járvány
Romániában már tizenöt halálos áldozatot követelt a járvány
Fotó: MH

Január 2–8. között Romániában csaknem 103 ezer akut légúti megbetegedést (influenzás esetet, felső légúti virális fertőzést és tüdőgyulladást) regisztráltak, 38 százalékkal többet, mint egy héttel korábban, és több mint kétszer annyit, mint a tavalyi év első hetében. Az utolsó hét szezonhoz viszonyítva több mint 80 százalékkal nőtt a megbetegedések száma.

Az év első hetében 4629 influenzás fertőzést jelentettek országszerte, ezek közül 411-et laboratóriumi vizsgálatokkal is megerősítettek. A vizsgált esetek túlnyomó többségében az A típusú influenzavírust mutatták ki, a részletesebb elemzések során pedig 59 esetben az AH1-es, 32 esetben az AH3-as alvariánst azonosították. B típusú influenzavírust csupán három esetben azonosítottak a múlt héten Romániában.

A szezon kezdete óta már 15 influenzás beteg hunyt el: ketten a 15–49 év közötti, négyen az 50–64 közötti korosztályhoz tartoztak, kilencen pedig 65 évnél idősebbek voltak. Egyikük sem volt beoltva.

Az áldozatok egyikének influenza–koronavírus kettős fertőzése volt.

Az INSP jelentése szerint az influenzajárvány a 2015–2019-es időszakhoz képest három héttel hamarabb kezdődött. Eddig 15 influenza–koronavírus, illetve 19 influenza–RSV (légúti óriássejtes vírus) kettős fertőzést regisztráltak Romániában.

Január 8-ig 1,435 millió influenza elleni vakcinát adtak be országszerte a veszélyeztetett páciensek számára ingyenesen szétosztott oltóanyagból.

Kapcsolódó írásaink