Külföld

Felmentő ítélet született Heinz-Christian Strache vesztegetési ügyében

Felmentő ítéletet hozott kedden a bécsi tartományi büntetőbíróság Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnöke, egykori alkancellár és Walter Grubmüller magánklinika-tulajdonos újratárgyalt vesztegetési ügyében.

Felmentő ítélet született Heinz-Christian Strache vesztegetési ügyében
Heinz-Christian Strache, Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnöke, egykori alkancellár
Fotó: AFP/Joe Klamar

A volt alkancellárt azzal vádolták, hogy a pártjának juttatott, összesen 12 ezer euró támogatásért cserébe közbenjárt egy olyan jogszabálymódosítás ügyében, amely kedvezően érintette egyik jó ismerőse, Grubmüller magánklinikáját. Strache támogatta, hogy Grubmüller magánklinikáját felvegyék azon kedvezményezettek körébe, amelyek közvetlenül a társadalombiztosításon keresztül tudnak szolgáltatásokat elszámolni. A politikusra 2021 augusztusában 15 hónapig, Grubmüllerre pedig 12 hónapig tartó felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki.

A vádat Strache elutasította, és fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen. A bécsi tartományi felsőbíróság tavaly augusztusban érvénytelenítette az ítéletet, és elrendelte, hogy tárgyalják újra az ügyet, mert az elsőfokú eljárás során nem vettek kellőképpen figyelembe egyes bizonyítékokat, illetve az ítélet indoklása a bíróság szerint nem volt teljesen érthető és ellentmondásokat tartalmazott.

A bécsi tartományi törvényszék kedden közzétett határozatában megállapította: nem áll rendelkezésre elegendő olyan bizonyíték, amely alátámasztaná a korrupciót.

A bíró hangsúlyozta, hogy a felmentő ítélet minden kétséget kizáró, mert a tényállás nem teljesült.

Kapcsolódó írásaink

A bécsi baloldal társat keres

ĀStabil az osztrák szociáldemokraták bázisa a bevándorlók körében egy kutatás szerint, a törököknek a fővárosban saját pártjuk is van, amire szinte csak ők szavaznak