Külföld

Az osztrák főváros minden harmadik lakosa külföldi

Nő a bevándorlók száma

A Krone osztrák napilap felmérése szerint Bécs minden harmadik lakosa külföldön született. A lap szerint a bevándorlók beilleszkedése a város vezetésének egyik legösszetettebb feladata, ennek ellenére számuk évről évre növekszik.

Míg a külföldiek aránya 20 évvel ezelőtt 17 százalék körül volt, ma már Bécs lakosságának csaknem 37 százaléka született Ausztrián kívül. A bécsiek majdnem fele (46 százalék) már 2019-ben migrációs háttérrel rendelkezett, míg 36,7 százalékuk külföldön is született. A több mint hétszázezer bécsi bevándorló hátterű lakos közül a legtöbben szerb nemzetiségűek, őket követik a törökök, németek, lengyelek, bosnyákok és románok.

Heinz-Christian Strache, az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnöke a felmérésre reagálva közösségi oldalán azt írta, a bécsieknek már messze több mint egyharmada külföldi származású, mivel a honosítottakat ebbe a számba már nem számolják bele. „Arról van szó, hogy megvédjük a szülőföldünket, és ne váljunk kisebbséggé a saját otthonunkban. A hazához való jog emberi jog. Ezért harcolok!” – írta az osztrák politikus.

Kapcsolódó írásaink