Külföld

Nagyon feljött Kurz pártja Bécsben

A Néppárttal (ÖVP), a liberális NEOS-szal és jelenlegi szövetségesével, a Zöldekkel folytat majd koalíciós előtárgyalásokat Michael Ludwig szociáldemokrata (SPÖ-s) bécsi főpolgármester, akit a hétvégén választottak újra az osztrák főváros – és a tartományi vezetés – élére, számolt be a Der Standard osztrák napilap.

Nagyon feljött Kurz pártja Bécsben
Nagyon feljött Kurz pártja Bécsben
Fotó: AFP/APA/Georg Hochmuth

Szerdára virradóra megjelentek a levélszavazatokat is tartalmazó, előzetes végleges eredmények. Az SPÖ 41,6, az ÖVP 20,4, a Zöldek 14,8, a NEOS 7,5 a bevándorlásellenes Szabadságpárt (FPÖ) pedig 7,1 százalékot kapott, ők jutnak be a törvényhozásba. Heinz-Christian Strache egykori FPÖ-elnök és alkancellár idén alakított pártja, a Team HC Strache 3,3 százalékot ért el.

A baloldalon nincsenek nagy változások, de átrendeződött a jobboldal: Sebastian Kurz kancellár pártja, ÖVP 11,2 százalékpontot erősített 2015-höz képest, az FPÖ viszont 23,7 százalékpontot vesztett. A Der Standard cikke szerint az ellenzéki párt szavazói nyolcvan százalékát elvesztette.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom