Külföld

Több ezren tüntettek Párizsban a 2013-ban megölt kurd aktivistákra emlékezve

Több ezren vonultak fel szombaton Párizsban a tíz évvel ezelőtt megölt három kurd aktivista emléke előtt tisztelegve.

Több ezren tüntettek Párizsban a 2013-ban megölt kurd aktivistákra emlékezve
Az áldozatok fotóival vonulnak kurd tüntetők Párizs belvárosában 2022. december 24-én. Előző nap egy 69 éves férfi tüzet nyitott egy kurd kulturális centrumra, majd egy fodrászüzletre és egy kávézóra a francia főváros központjában. A támadásban hárman életüket vesztették
Fotó: MTI/EPA/Teresa Suarez

A kurd közösséget 2013 óta egyesítő éves menetre idén röviddel azután kerül sor, hogy egy 69 éves férfi „a külföldiek iránt érzett beteges gyűlöletből” Párizs belvárosában lelőtt három kurdot.

A menet megerősített rendőri jelenlét mellett indult el késő délelőtt a Gare du Nord pályaudvartól fekete molinóval, amelyen a Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió által terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) 2013-ban agyonlőtt három női aktivistájának fényképe, valamint „A török állam újabb három kurdot gyilkolt meg Párizsban” jelmondat volt látható.

A szervezők szerint „legalább 25 ezer tüntető” vett részt a menetben.

„Semmi sem állíthatja meg a kurdok szabadságát”, „Igazságot és igazságosságot” – skandálták a tünetők, akik a 2013. és a 2022. évi hármas gyilkosság színhelyéről a République térre érkeztek.

2013. január 10-re virradó éjszaka az 54 éves Sakine Cansizt, a 28 éves Fidan Dogant és a 24 éves Leyla Saylemezt a párizsi Kurdisztáni Információs Központ területén lőtték agyon.

A feltételezett elkövető, Omer Güney gyorsan rács mögé került, de néhány héttel a perének megkezdése előtt, 2016 végén elhunyt a börtönben.

A francia igazságszolgáltatás, amely szerint a török hírszerzés is érintett volt a gyilkosságban, folytatja a nyomozást.

A tavaly december 23-i hármas gyilkosság felháborította a franciaországi kurdokat, akik a gyanúsított kijelentései és az ügyészség által nyilvánosságra hozott nyomozati adatok ellenére továbbra is Törökországot okolják.

December 24-én heves zavargások törtek ki Párizsban egy kurd nagygyűlés után.

Kapcsolódó írásaink