Krónika

Ismét zavargások voltak Párizsban a kurdok elleni gyilkosság másnapján

Párizsban szombaton is összecsapások törtek ki a rendőrség és a kurd közösség tagjai között az előző napi lövöldözés után, amelyben hárman meghaltak, hárman pedig megsebesültek.

Ismét zavargások voltak Párizsban a kurdok elleni gyilkosság másnapján
Párizs, 2022. december 24. Az áldozatok fotóival vonulnak kurd tüntetők Párizs belvárosában 2022. december 24-én. Előző nap egy 69 éves férfi tüzet nyitott egy kurd kulturális centrumra, majd egy fodrászüzletre és egy kávézóra a francia főváros központjában. A támadásban hárman életüket vesztették, három embert pedig kórházban ápolnak.
Fotó: MTI/EPA/Teresa Suarez

A tiltakozók gépkocsikat forgattak fel, legalább egy autó kiégett és kisebb tüzek voltak a place de la République tér, a demonstrációk hagyományos helyszíne környékén, ahol előzőleg a kurdok békés tüntetést tartottak.

Az összecsapások azután kezdődtek, hogy a tüntetők egy része elhagyta a helyszínt. Egyesek megdobálták a rendőröket, akik könnygázt vetettek be. Két óráig tartottak a zavargások, mire sikerült a tömeget szétoszlatni.

Pénteken egy fegyveres férfi lövöldözni kezdett Párizs forgalmas X. kerületében, egy kurd kulturális központ közelében, ahol a kurd közösség három aktivistájának tíz évvel ezelőtti, máig felderítetlen meggyilkolására készültek emlékezni.

A rendőrség őrizetbe vett egy 69 éves férfit, aki a hatóságok szerint nemrégiben szabadult az őrizetből, miközben a tárgyalására várt, amiért egy évvel korábban karddal támadt egy párizsi menekülttábor lakóira.

A gyanúsított kihallgatása után immár fajgyűlölet miatt elkövetett emberölés és lőfegyverrel való visszaélés ellene vád – közölte szombaton az ügyészség.

Kapcsolódó írásaink