Krónika

Lövöldözés Párizsban, hárman meghaltak, három embert kórházban kezelnek

Három ember meghalt a pénteki párizsi lövöldözésben, három sérültet súlyos állapotban van – közölte a francia rendőrség.

Lövöldözés Párizsban, hárman meghaltak, három embert kórházban kezelnek
A francia rendőrség és a Vigipirate biztosítják az utcát a lövöldözés után 2022. december 23-án Párizsban
Fotó: AFP/Luka Bakaric-Mulholland

A rendőrség által őrizetbe vett 69 éves gyanúsított a szemtanúk szerint a francia főváros Enghien utcájában egy kurd kulturális központot, a vele szemben lévő kávézót és fodrászszalont vette célpontba, hét-nyolc lövést adott le.

Alexandra Cordebard kerületi polgármester közölte, hogy három sebesült közül két embert válságos állapotban szállítottak kórházba. A helyszínen nyilatkozva hozzátette, hogy egyelőre nem tudni a lövöldözés pontos okát.

Laure Beccuau párizsi államügyész a BFM TV francia televíziónak beszámolt róla, hogy a gyanúsítottal már korábban is volt dolguk, a férfi ugyanis egy évvel ezelőtt egy szablyával támadt rá sátrakban élő bevándorlókra Párizsban. Hozzátette, hogy a nyomozók kapcsolatba léptek a terrorelhárításért felelős ügyészséggel, egyelőre azonban nem találtak terrorcselekményre utaló jeleket.

„A franciaországi kurdok kegyetlen támadás célpontjai voltak Párizs szívében” – írta Twitteren Emmanuel Macron francia elnök. Hozzátette, együttérez az áldozatokkal, szeretteikkel és azokkal, akik az életben maradásért küzdenek, emellett elismerését fejezte ki a rendvédelmi szervek bátorságáért és higgadtságáért.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere Twitter-bejegyzésében leszögezte: a kurdok elleni szélsőjobboldali támadás az összes párizsi lakos elleni merényletnek számít. „A kurdoknak, bárhol éljenek is, békében és biztonságban kell élniük” – írta, hozzátéve: „ezekben a sötét órákban Párizs minden eddiginél jobban mellettük áll”.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter még péntek délután a lövöldözés helyszínére ment, ahol a sajtónak nyilatkozva együttérzését fejezte ki a történtekkel kapcsolatban. Közölte továbbá, hogy a támadó célpontjai „nyilvánvalóan külföldiek” voltak, az azonban még nem világos, hogy a férfi bármilyen szélsőséges politikai szervezettel kapcsolatban állt volna.

A Reuters később arról is beszámolt, hogy Párizsban zavargások törtek ki a lövöldözés után. A hírügynökség a legnagyobb videómegosztóra egy élő felvételt is feltöltött az eseményekről, amelyen látható, hogy a készenléti rendőrök igyekeznek megfékezni az elszabadult indulatokat, több helyen betörték az autókat, az úttesten pedig tüzet is gyújtottak.

A gyanúsított ellen szándékos emberölés, gyilkossági kísérlet és erőszak miatt indult nyomozás, de nem zárták ki azt sem, hogy a férfi etnikumok elleni gyűlöletből cselekedett. A rendőrség lezárta az érintett területet, és arra kérte az embereket, hogy lehetőleg kerüljék el az egyébként boltokkal teli utcát.

Franciaország 2015-ben és 2016-ban több halálos terrortámadásnak volt áldozata, melyek hátterében szélsőséges iszlamisták álltak. Emellett 2013-ban három kurd aktivistát lőttek le, akik közül az egyik nő a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) délkelet-törökországi szakadár kurd szervezet alapítója volt. A gyilkossággal kapcsolatban egy török állampolgárt tartóztattak le, ám felmerült a gyanú, hogy a török titkosszolgálatnak is köze lehet az incidenshez. Törökország régóta harcol a PKK ellen, melyet nem csak Ankara, de az EU és az Egyesült Államok is terrorista szervezetnek minősített.

Kapcsolódó írásaink