Külföld

Trumpizmust akar, de Trump nélkül az amerikai jobboldal

Ron DeSantist, a floridai kormányzót tartják a legalkalmasabb republikánus jelöltnek a konzervatív szavazók. Az USA Today és a Suffolki Egyetem felmérése szerint a választók körében a „trumpizmus” egyre népszerűbb, de a volt elnöknél kevésbé harsány politikusra bíznák a párt és az ország vezetését.

A republikánusok (GOP) és az el nem kötelezett konzervatív választók egyre inkább „trumpizmust akarnak Trump nélkül” – így összegezte a USA Today megbízásából készült felmérés eredményét David Paleologos, a Suffolki Egyetem Politikai Kutatóközpontjának igazgatója. A portál beszámolója szerint a volt elnök politikájának kétharmados támogatottsága van jelenleg, ugyanakkor a személyes elutasítottsága is hasonló. Az amerikai jobboldal favoritja nyilvánvalóan a floridai kormányzó, Ron DeSantis, akinek a népszerűsége 23 százalékponttal, 56–33-ra múlja felül Donald Trumpét.

Trump népszerűségvesztésének oka az elemzők szerint a Capitolium „ostromának” és a félidős választásoknak tudható be. Mint ismert, az idei, kongresszusi választásokon elmaradt az előzetesen várt, földcsuszamlásszerű republikánus győzelem. A szenátusban maradt a demokrata többség és az alsóházat is csak kis különbséggel sikerült elhódítaniuk a konzervatívoknak. A felelősség a felmérések alapján megoszlik: a választók többsége a GOP mérsékelt politikájával éppúgy elégedetlen, mint Trump botrányaival. Ezt mutatja az is, hogy több markánsan jobboldali republikánus jelölt nyerni tudott, illetve javított korábbi eredményein, ugyanakkor azokban a körzetekben, amelyekben a volt elnök közvetlenül is részt vett a kampányban – mint például Georgiában –, a demokrata jelölt lett a befutó.

A USA Today és a Suffolki Egyetem felméréséből egyébként az is kiderült, hogy Biden népszerűsége magasabb Donald Trumpénál, ugyanakkor 47–43 arányban elmarad DeSantisétól. A republikánus és konzervatív beállítottságú szavazók kétharmada, 65 százaléka szeretné, ha a floridai kormányzó 2024-ben indulna az elnökválasztáson, ennek ellenére David Paleologos szerint egyáltalán nem biztos, hogy ő lesz az előválasztás nyertese. Abban az esetben ugyanis, ha a GOP jobbszárnyából más nevek is felbukkannak az indulók között, s ezzel megosztják a tábort, Donald Trump egy erős kampánnyal az élre törhet.

Kapcsolódó írásaink