Külföld

Indiai és kínai katonák csaptak össze a közös határon, mindkét oldalon vannak sebesültek

Indiai és kínai határőrök csaptak össze pénteken az északkelet-indiai Arunácsal Prades állam Tavang körzetében – jelentette az ANI indiai multimédiás hírügynökség hétfőn.

Indiai és kínai katonák csaptak össze a közös határon, mindkét oldalon vannak sebesültek
Képünk illusztráció
Fotó: mh

Az összecsapás során mindkét oldalon néhány katona könnyebben megsebesült.

Az ANI rendelkezésére álló adatok szerint kínai katonák beléptek a két országot elválasztó ellenőrző sávba, de az indiai erők „keményen és határozottan” megállították őket. Rövid összecsapás után mindkét fél visszavonult a körzetből.

Indiai és kínai katonák legutóbb 2020 májusában csaptak össze közelharcban a kínai ellenőrzés alatt álló Tibeti-fennsíkkal határos Ladak járásbeli Galván-völgyben. Akkor húsz indiai katona halt meg, és kínai oldalon is voltak nem számszerűsített veszteségek.

Az összecsapás után mindkét fél megerősítette katonai jelenlétét a térségben, nehézfegyvereket és egyéb felszerelést vonultatva fel a magasan fekvő sivatagos vidéken. Egy sor katonai és diplomáciai tárgyalás eredményeként tavaly mindkét fél megkezdte fegyveres erői visszavonását az ellenőrző vonalról.

India és Kína között 3800 kilométernyi ki nem jelölt határ húzódik, ami miatt a felek között évtizedeken át feszültség uralkodott. 1959-ben India bejelentette, hogy Kína területet szakított ki Arunácsal Prades államból, aminek következtében mintegy 38 ezer négyzetkilométernyi, Ladak és Akszajcsin körzethez tartozó terület került kínai ellenőrzés alá.

A felek azóta hosszú távú jegyzőkönyvekben állapodtak meg a tűzfegyverek bevetésének elkerüléséről a határt helyettesítő úgynevezett „aktuális ellenőrző vonal” mentén.

Kapcsolódó írásaink