Külföld

Feszült helyzetben utazik Irakba Novák Katalin

Novák Katalin személyében első alkalommal látogat magyar köztársasági elnök Irakba – írta meg a Magyar Nemzet.

Feszült helyzetben utazik Irakba Novák Katalin
Novák Katalin köztársasági elnök Irakba látogat
Fotó: Facebook/Novák Katalin

A csütörtöktől szombatig tartó út programjai között szerepel találkozó a kint szolgáló magyar katonákkal, illetve a Hungary Helps projektjeinek megtekintése.

Objektum doboz

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül, Magyarország az Iszlám Állam ellen életre hívott nemzetközi szövetség tagjaként 2015-ben határozott arról, hogy egy kontingens partnerképesség-építési, őrző-védő és csapatkísérő feladatokat lásson el Irakban. A magyar misszió létszámát eredetileg százötven főben maximálták, amit később kétszázra emeltek, ám ezt jellemzően nem töltik fel teljesen, általában 130–160 magyar honvéd szolgál kint. Legutóbb szeptemberben indult 139 fős váltás, amelyben most először 41 fő tartalékos is helyet kapott.

A Magyar Nemzet arra is felhívja a figyelmet, hogy a legnagyobb veszélyt a belövések és a rendszeres rakétázások jelentik. Az utóbbi időben Irán indított több rakéta- és dróntámadást kurdisztáni célpontok ellen, mert állításuk szerint az ott működő kurd milíciáknak köze van a perzsa államban kirobbant rendszerellenes tüntetésekhez. Emlékezetes, hogy miután 2020-ban az amerikaiak Bagdadban végeztek Kászem Szolejmánival, az iráni Forradalmi Gárda tábornokával, a megtorló csapás az amerikai vezetésű erbíli repülőteret is célba vette. A magyar honvédek időben fedezékbe húzódtak, közülük senki nem sérült meg. Az Iránhoz köthető, főként síita milíciák azóta is gyakran lőnek be a térségbe.

A cikkben arról is olvashatunk, novemberben a török légierő is csapást mért észak-iraki célpontokra azt követően, hogy a terrorszervezetként számon tartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) robbantásos merényletet követett el Isztambulban.

A Magyar Nemzet szerint húsz évvel ezelőtt nagyjából másfél millió keresztény élt az országban, mára becslések szerint jó, ha 120 ezren maradtak. Ezért is volt üzenetértékű, mikor 2020-ban Ferenc pápa Irakba, köztük a terroristák fővárosaként számon tartott, öt éve felszabadított Moszulba, illetve Erbílbe is ellátogatott. Az elvándorlás az országból még mindig óriási problémát okoz, az ENSZ adatai szerint az Európába érkező illegális migránsok kilencedik legnagyobb csoportja iraki volt.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják. 

Kapcsolódó írásaink