Külföld

Kolozsváron akciózna az adóhivatal

Egy friss felmérés szerint Erdély fővárosában továbbra is roppant drága mulatság egy-egy albérlet fenntartása. De az adóhatóság most arra készül, hogy megsarcolja a tulajdonosokat.

Kolozsváron akciózna az adóhivatal
Nagyobb figyelmet kapnának a jövőben a lakástulajdonosok (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Kolozsváron igencsak borsosak az albérletárak, és ezt most egy tanulmány európai viszonylatba helyezve is megerősítette – írta meg kedden a Főtér. Mint olvasható, a Fridedrich Ebert Alapítvány által készített összehasonlítás szerint a növekvő árak miatt számos európai településen a helyi átlagjövedelem több mint felét kénytelen efféle célokra fordítani a polgár.

A lap szerint Erdély fővárosában egy hálószobás ingatlanra a helyi átlagjövedelem összegének ötvenkét százalékát kell havonta kiadni – ami nem is nagy csoda, hiszen 2015 óta jó negyven százalékkal nőttek a díjak. Sovány vigasz, hogy Bukarestben még rosszabb a helyzet, hiszen ott a bevétel 55,8 százaléka megy el efféle célokra.

A jelenség természetesen nem kerülte el az adóhivatal figyelmét, amely lépett is annak érdekében, hogy senki ne rejthesse el a kiadásból származó jövedelmét. A Hivatalos Közlönyben most jelent meg a határozat, amelynek értelmében január elsejétől regisztrálni kell az albérleti szerződéseket. A határidő legfeljebb harminc nap lehet a kontraktus aláírása után.

A szakértők szerint az adó a szerződés értékének mintegy tíz százaléka lesz. A lap hozzáteszi, már csak az a kérdés, hogyan sikerül kikényszeríteni, hogy a birtokosok szabályos bérleti szerződést kössenek, és ne feketén adják ki az otthonaikat.

Kapcsolódó írásaink