Gazdaság

Rekord az országos keresletben és a fővárosi albérletárakban

A megyeszékhelyek is drágultak, havonta 110–150 ezer forinttal számolhatnak az albérlők

Kiugróan magasan, a világjárvány előtti szintet is felülmúlva drágultak az albérletek országosan. Márciusban rekordszintre nőtt az ingatlankereslet. A nagy számú érdeklődéshez hozzájárult az Ukrajnában zajló háború elől menekülők által támasztott extra kereslet és a lakáshitelkamatok növekedése is – olvasható a KSH–Ingatlan.com lakbérindex legfrissebb kiadványában.

Rekord az országos keresletben és a fővárosi albérletárakban
Az emelkedő lakáshitelkamatok miatt többen bérelnek vásárlás helyett
Fotó: MH

Márciusban folytatódott a drágulás az albérletpiacon. Az átlagos bérleti díj Budapesten 2,9 százalékkal nőtt februárhoz képest, országos szinten pedig 2,3 százalékos volt a drágulás. Az albérletek iránt érdeklődők száma tavaly márciushoz képest öt százalékkal, a járvány előtti szinthez, 2019 márciusához viszonyítva pedig 14 százalékkal nőtt. Országosan éves összevetésben 18,2 és 19 százalékos volt a drágulás. Budapesten a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb mértékű az emelkedés, itt 23 százalékkal nőttek a bérleti díjak. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a cég tegnapi közleménye szerint azt mondta: a márciusi drágulásban szerepet kapott, hogy még sosem érdeklődtek ennyien a kiadó lakások iránt országosan.

Az egy évvel korábbinál öt százalékkal, a járvány előtti szinthez, 2019 márciusához képest pedig 14 százalékkal nőtt a kereslet.

A kiugró érdeklődéshez nagy mértékben hozzájárult az Ukrajnában zajló háború elől menekülők megjelenése a hazai ingatlanpiacon, valamint szerepet játszott a lakáshitelkamatok növekedése is.

A szakember közölte, hogy a hosszú távú albérletindex újabb csúcsot ért el, a 2015-ös szinthez képest csaknem 53 százalékkal voltak magasabban a bérleti díjak, amire eddig még nem volt példa.

Megjegyezte azt is, hogy a fővárosban 170 ezer forint volt az átlagos bérleti díj április közepén, ami rekordértéknek számít Budapesten. Összehasonlításképpen: idén februárban ez 160 ezer, egy évvel korábban 130 ezer forint volt. A legdrágább városrész továbbra is az V. kerület 250 ezer forintos összeggel. További három kerület – az I., a II. és a XII. – tartozik még a 200 ezres kategóriába. A legolcsóbban a XXI. kerületben lehet lakást bérelni, ehhez havonta 125 ezer forintra van szükség. A megyeszékhelyek kínálati piacát nézve kiderül, hogy április közepén Veszprémben, Győrben, Székesfehérváron, Tatabányán 130–150 ezer forintnál tartottak az átlagos bérleti díjak. Szegeden, Pécsen és Debrecenben pedig 115–120 ezer forintot szeretnének kapni a tulajdonosok egy hónapra.

Balogh László szerint még korai megmondani, mennyire lesz tartós a keresletnövekedés a kiadó lakások iránt. A szakértő úgy becsüli, hogy az emelkedő lakáshitelkamatok miatt középtávon növekedhet azoknak a száma, akik az albérletpiacon oldják meg a lakhatásukat. A mostani kilátások alapján annyi biztos, hogy a felsőoktatásba tartó diákok keresletéhez köthető nyári csúcsidőszakban a korábbi éveknél magasabb árak várhatók.

Kapcsolódó írásaink