Gazdaság

Jó hír az egyetemistáknak: csökkentek az albérletárak

Budapesten az egyszobás lakások átlagára százezer forint körül alakult városrésztől függetlenül, a két- és többszobásoké már területfüggően eltérő

A Belvárosban és a megyei régiós központokban érezhetően, minimum tíz százalékkal csökkentek az albérletárak, ám Budapest egyéb részeire és a kisebb vidéki városokra ennek pont az ellenkezője igaz, ott emelkedtek a költségek. A fővárosban átlagosan százezer forintért lehet bérelni egy egyszobás lakást, ugyanez vidéken kijön hetvenezerből.

Jó hír az egyetemistáknak: csökkentek az albérletárak
Vegyes képet mutat az ingatlanpiac, van, ahol élénkül a kereslet
Fotó: MH

Vegyes képet mutatnak idén az albérletárak: a tavalyi első fél évhez képest a téglalakások bérleti díja a Belvárosban tíz százalékkal, a régióközpontokban 14 százalékkal csökkent, ugyanakkor Budapest többi részén négy százalékkal, a kisebb megyei jogú városokban pedig több mint tíz százalékkal emelkedett – derült ki az Otthon Centrum lapunknak küldött tanulmányából. A féléves adatok alapján Budapesten az egyszobás lakások átlagára százezer forint körül alakult városrésztől függetlenül.

A bérleti díjakban számottevő különbség a két-, háromszobás lakások esetében tapasztalható a városrészek között. A kétszobás lakások bérleti díja a Belvárosban a legmagasabb, itt átlagosan 168 500 forintért lehetett bérelni egy ekkora ingatlant, míg Budán 147 500 forint volt a bérleti díj középértéke.

A kétszobás lakásokat a legkedvezőbben a külső pesti kerületekben lehetett kivenni, átlagosan 131 ezer forintot kértek ezekért. A háromszobás lakások bérleti díja viszont Budán megközelítette a 210 ezer forintot, ami magasabb, mint a Belváros 178 ezer forintos átlagára, míg a külső pesti kerületekben 153 ezer forint körül alakult egy háromszobás lakás havi bérlése.

A megyei jogú városokat ennél alacsonyabb díjak jellemezték. Az egyszobás lakások bérleti díja a régióközpontokban kicsivel 70 ezer forint felett, a kisebb megyei jogú városokban kicsivel ez alatt alakult, míg a kétszobás lakásokért átlag 105 ezer forintot kellett fizetni.

A háromszobás lakásokat a kisebb városokban átlagosan 149 ezer, a régióközpontokban 135 ezer forintért lehetett kivenni. Budapest XI. kerületében az egyszobás lakásokért 112 ezer, a kétszobásokért 133 ezer, a háromszobásokért 188 ezer forintot kellett fizetni havonta.

A pesti oldalon a IX. kerületben 101 ezer, 135 ezer és 150 ezer forintért lehetett egy-, kettő- vagy háromszobás lakást bérelni. A szintén népszerű XIII. kerületben az egyszobás lakások átlagos havi bérleti díja százezer forint volt, míg két-, háromszobások között nem volt lényegi különbség, ezekért havonta 180 ezer forintot kértek.

Vidéken Székesfehérvár a legdrágább, átlagosan 116 ezer forint a havi bérleti díj. Miskolcon 107 ezer, a többi egyetemi városban pedig százezer forint körül alakult a díj, a kisebb városokban pedig 80-90 ezer forintos albérletárakat rögzített az összegzés.

Indul a roham a legjobb lakhatási lehetőségekért

Idén július 22-re esik a felsőoktatási intézmények felvételi ponthatárainak kihirdetése, a Felvi.hu adatai alapján idén több mint százezer leendő hallgató várja tűkön ülve a nagy napot – derült ki az OTP Ingatlanpont szakértőinek lapunknak küldött elemzéséből.

Mint írták, a hagyományos nyári szezonális lassulás után ilyenkor indul meg a roham a legjobb bérleti lehetőségekért, ám a pandémia miatt azonban még mindig sok a bizonytalanság. Az ingatlanpiac vegyes képet mutat, valahol már élénkül a kereslet, míg másutt még a kivárás jellemző. Hagyományosan a főváros VIII., IX. és XI. kerületei – az ELTE, a BME, a Semmelweis Egyetem, illetve a Budapesti Corvinus Egyetem campusainak környéke – a legnépszerűbbek az egyetemisták körében.

(ZD)

Kapcsolódó írásaink

Rekordszintű a kereslet az albérletpiacon

ĀAz egyetemisták és a kiadó lakások iránt érdeklődők az idei albérletszezonban kivételes helyzetben lesznek a nagy kínálat miatt – mondta Balogh László gazdasági szakértő